Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Petrol Fiyatının Dış Ticaret Üzerindeki Asimetrik Etkisi: Türkiye’den Kanıtlar
2024
Dergi:  
Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Petrol modern yaşamın en önemli girdilerinden biridir. Türkiye’nin petrol ve doğalgaz konusunda yüksek derecede dış kaynağa bağımlı olması ekonomik kırılganlığını daha da artırmaktadır. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar birçok ekonomik gösterge açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın Türkiye’nin dış ticaret hacmi üzerindeki etkisi Ocak 2000-Aralık 2020 dönemine ilişkin veriler kullanılarak doğrusal olmayan (asimetrik) ARDL yöntemi ile araştırılmıştır. Bulgular Türkiye’nin dış ticaretinin hem ihracat hem ithalat açısından genel olarak petrol fiyatındaki artışlardan pozitif yönde etkilendiğini ortaya koymaktadır. Asimetrik etkileşim dikkate alındığında ise ihracat açısından toptan-perakende ticaret ile imalat sanayiinde, ithalat bakımından ise tarım dışında diğer sektörlerde uzun vadeli asimetrinin varlığına dair kanıtlar elde edilmiştir. Asimetrik ilişkiyi araştıran modellerde de petrol fiyatının dış ticarete pozitif etkisi genel olarak doğrulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Asymmetric Effect Of Oil Price On Foreign Trade: Evidence From Turkiye
2024
Yazar:  
Özet:

Oil is one of the most important inputs of modern life. Turkey's high dependence on foreign resources for oil and natural gas further increases its economic fragility. Therefore, fluctuations in oil prices are important for many economic indicators. In this study, the effect of the change in oil prices on Turkey's foreign trade volume was investigated with the non-linear (asymmetric) ARDL method using data for the period January 2000-December 2020. The findings reveal that Türkiye's foreign trade is generally positively affected by increases in oil prices in terms of both exports and imports. Considering the asymmetric interaction, evidence was obtained for the existence of long-term asymmetry in wholesale-retail trade and manufacturing industry in terms of exports, and in other sectors except agriculture in terms of imports. The positive effect of the oil price on foreign trade has been generally confirmed in the models investigating the asymmetric relationship.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 84
Atıf : 297
2023 Impact/Etki : 0.176
Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi