Kullanım Kılavuzu
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 13
Yüksek Riskli Gebelerde Anksiyete ve Depresyon ile Hemşirelik Bakım Memnuniyetinin İncelenmesi
2020
Dergi:  
Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yüksek riskli gebelerin anksiyete ve depresyon düzeyi ile hemşirelik bakım memnuniyetinin incelenmesidir. Method: Tanımlayıcı türde olan bu araştırma bir üniversite hastanesinde yüksek riskli gebelik nedeniyleaz 2 gecedir yatan, 108’i 3. trimester, 33’ü 2. trimester olmak üzere toplam 141 gebe üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler tanıtıcı bilgilerin yer aldığı anket formu, Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği ve Newcastle Hemşirelik Bakım Memnuniyet Ölçeği ile toplanmıştır. Bulgular: Gebelerin yaş ortalaması 29.95± 6.16 olup, %41.1’i lise mezunudur. Gebelerin %45’inin ilk gebeliği, %60’ının hiç çocuğu yok ve %27’sinin önceki gebeliğinde düşük öyküsü bulunmaktadır. Gebeler ortalama 4.54 ±5.88 gündür hastanede yatmaktadırlar. Gebelerin anksiyete puan ortalaması 7.97±4.4, depresyon ise 8.41±4.7 olarak saptanmıştır. Kesme değerlerine göre % 21.3’ü anksiyete, %60.3’ü depresyon açısından risk altındadır. Hemşirelik bakım memnuniyeti puan ortalaması ise 66.50 ±13.68 (min:38 - max:100) orta düzeyde saptanmıştır. İkinci trimesterdaki gebelerin anksiyete puanları daha yüksek bulunurken, depresyon düzeyi yüksek olanların bakım memnuniyeti daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Araştırmada riskli gebelerin depresyon bulguları yüksek, hemşirelik bakımına ilişkin memnuniyetleri ise orta düzeydedir.  Depresyon riski yüksek olan gebelerin bakım memnuniyetleri daha düşüktür. Hemşirelerin riskli gebelerde bakım kalitesini ve memnuniyetini arttırabilmek için ruhsal durumlarını ayrıntılı bir şekilde değerlendirmeleri, bu doğrultuda belirlenmiş olan sorunlarla başa çıkma stratejileri geliştirmelerine destek olmaları ve gereksinimleri doğrultusunda profesyonel destek için yönlendirmeleri gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar



Benzer Makaleler




Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 58
Atıf : 3
Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi