Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 12
Snaith-Hamilton Pleasure Scale: Validity, Reliability, Psychometric Characteristics in our Society
2015
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study is to search the validity and reliability of Snaith-Hamilton Pleasure Scale (SHPS) on our language. Material and Methods: 50 cases diagnosed with Bipolar Disorder, depressive episode (BD) and 50 cases diagnosed with Major Depressive Disorder (MDD) according to DSM-IV, are recruited into this study. Healthy individuals from our hospital staff are taken into this study. These healthy individuals do not have any psychiatric sympthoms and psychiatric treatment according to SCID-NP. Scale validity, internal consistency and reliability are stated by factor analysis and another test correlations. Sensitivity, specificity, prevalence and cut off point are determined by ROC curve. Results: The average point of SHPS in cases diagnosed with BD and MDD are higher than healthy individuals (p= 0.01 ve p< 0.001). Internal consistency of the scale is calculated as 0.92. In factor analysis, physical pleasure correspondes 48 % of the variance, social pleasure correspondes 22 % of the variance. There found a moderate correlation between SHPS and Hamilton Depression Rating Scale (HDRS). Sensitivity is determined as 0.935 and specificity is determined as 0.820 in ROC curve. According to this prevelance is determined as 10.9 % and cut off point is calculated as 28 and more in 95 % confidence interval. Conclusion: It is stated that SHPS distinguishes the cases diagnosed with BD and MDD from healthy individuals. Turkish forms of SHPS is valid and reliable instrument, also short, simple, based on self report and easy to apply.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.857
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal