Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 16
 İndirme 6
COVID-19 Pandemisinde Kullanılan İlaçlar, Etki Mekanizmaları ve Etkililikleri
2021
Dergi:  
Osmangazi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Aralık 2019’ da Çin’ in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs ailesinden olan COVID-19 tüm dünyada pandemiye yol açmıştır. Bu virüsün daha önce SARS-CoV ve MERS-CoV olarak salgın yapmış koronavirüsler ile genetik yakınlığı vardır. COVID-19 hastaları, ciddi akut respiratuvar sendrom (ARDS), ağır pnömoni tablosu, hematolojik bulgular, dissemine intravasküler koagülopati (DIC) ve sepsis gibi ağır tabloların yanısıra koku kaybı, bulantı, kusma, ishal gibi gastrointestinal sistem bulguları ya da sadece cilt döküntüleri ile de hastanelere başvurabilmektedirler. Akut dönemde makrofaj aktivasyon sendromu (MAS) ve sitokin fırtınası sebebiyle ağır inflamasyon tablosuna sebep olmaktadır. Tedavide, SARS-CoV ve MERS-CoV ile oluşan hastalık durumlarında kullanılan ilaçlar denenmektedir. Proflaksi ve tedavide klorokin, hidroksiklorokin kullanılırken ağır pnömoni durumlarında, ilave olarak azitromisin tedaviye eklenir. Hastalığın seyrine göre favipiravir, lopinavir, ritonavir, remdesivir, ribavirin gibi tedavide kullanılan/ denenen ilaçlara yardımcı ilaçlar olarak antisitokin-immunomodulatörler (tosilizumab, anakinra, sarilumab, bevasizumab, ekulizumab), kortikosteroidler, immünoglobilinler, interferonlar ve antiagregan-antiinflamatuvar (dipiridamol) ilaçlar kullanılır. Bu hastalığın seyri sırasında oluşabilecek koagülasyonu önlemek amacıyla profilaktik olarak düşük molekül ağırlıklı heparin (enoksaparin) kullanılabilir. COVID-19 semptomları mevsimsel ve semptomatik nedenlerle influenza ile karışabilir. İnfluenza olması durumunda tedavide oseltamivir kullanılır. Normal şartlarda herhangi bir tedavisi olmayan COVID-19 için aşı ve ilaç çalışmaları hız kazanmıştır. Ancak bu sürecin en az bir yıl kadar sürebileceğini söylemekte yarar vardır. Hatta bu hastalıkla mücadelede kök hücre çalışmaları da yapılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Medicines, Mechanisms and Effects used in COVID-19 Pandemia
2021
Yazar:  
Özet:

In December 2019, COVID-19 from the coronavirus family that emerged in China's city of Wuhan caused a worldwide pandemic. This virus has genetic proximity to coronavirus that have previously been spread as SARS-CoV and MERS-CoV. COVID-19 patients, with severe acute respiratory syndrome (ARDS), severe pneumonia tables, hematological findings, severe tables such as dysemine intravascular coagulopathy (DIC) and sepsis, can also apply to hospitals with gastrointestinal system findings such as smell loss, nausea, vomiting, diarrhea or just skin outbreaks. In the acute period, macrophage activation syndrome (MAS) and cytocin storm cause severe inflammation. In the treatment, the drugs used in cases of disease formed by SARS-CoV and MERS-CoV are tested. In prophylaxis and treatment, chlorokin, hydroxyclorokin are used while in severe pneumonia cases, as well as azithromycin is added to the treatment. According to the course of the disease, anti-citocin-immunomodulators (tosilizumab, anakinra, sarilumab, bevasizumab, ekulizumab), corticosteroids, immunoglobins, interferons and anti-agregant-anti-inflammatory (dipiridamol) drugs are used as medications used in treatment. In order to prevent the coagulation that may occur during the course of this disease, low molecular weight heparin (enoxaparin) can be used for prevention. COVID-19 symptoms may be confused with flu for seasonal and symptomatic reasons. In case of flu, oseltamivir is used in the treatment. Vaccination and drug studies for COVID-19 without any treatment in normal conditions have gained speed. But it is useful to say that this process can take at least a year. In the fight against this disease, root cells are also performed.

Anahtar Kelimeler:

Drugs Used In The Treatment Of Covid-19 Pandemic, Their Mechanisms Of Action and Efficacy
2021
Yazar:  
Özet:

COVID-19, which belongs to a coronavirus family that emerged in Wuhan-China in December 2019, has caused pandemics worldwide. This virus has genetic affinity with previous coronaviruses, which have been outbreaks as SARS-CoV and MERS-CoV. COVID-19 patients have severe acute respiratory syndrome(ARDS), severe pneumonia, hematological findings, disseminated intravascular coagulopathy(DIC) and sepsis and also have signs of gastrointestinal system such as loss of smell, nausea-vomiting, diarrhea and sometimes only skin manifestations. In acute period, it causes severe inflammation due to macrophage activation syndrome(MAS) and cytokine storm. In treatment; drugs used in the treatments of SARS-CoV and MERS-CoV, are being tried. While chloroquine/ hydroxychloroquine are used in prophylaxis and treatment, in cases of severe pneumonia, azithromycin is additionally added to the treatment. According to the course of the disease, drugs which are used/being tried at the treatment such as favipiravir, lopinavir, ritonavir, remdesivir and ribavirin could be combined with adjuvant drugs such as anticytokine-immunomodulators (tocilizumab, anakinra, sarilumab, bevacizumab, eculizumab), corticosteroids, immunoglobulines, interferons and antiaggregant drugs (anti-inflammatory drugs) are used as auxiliary drugs. Heparin (enoxaparin) can be used prophylactically, to prevent coagulation in course of this disease. COVID-19 symptoms can be confused with influenza for seasonal and symptomatic reasons. In case of influenza, oseltamivir is used for treatment. Vaccine and drug studies have accelerated for COVID-19, which does not have any treatment under normal conditions. But it would be beneficial to mention that this process may take at least one year. In fact, stem cell studies are also carried out to combat this disease.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Osmangazi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 832
Atıf : 512
2023 Impact/Etki : 0.037
Osmangazi Tıp Dergisi