Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Patch Analizi ile Orman Süksesyonunun Konumsal ve Zamansal Değişiminin Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı: Bu çalışmanın amacı, Clements’in yaklaşımına göre 1972 ve 2014 yılları için sekonder orman süksesyon haritasını düzenlemek, süksesyonun konumsal ve zamansal değişimini değerlendirmek ve değişimi etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Çalışma alanı: Bu çalışma, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Diyarbakır ilinde bulunan Çermik Orman İşletmesi'nde gerçekleştirilmiştir. Materyal ve yöntem: Sekonder orman süksesyon haritasını oluşturmak için Clements’in yaklaşımı, Uzaktan Algılama (UA) ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) kullanıldı. Parçalılık indeksleri yardımıyla konumsal ve zamansal değişiklikleri belirlemek için Patch Analyst 4.0 kullanıldı. Temel sonuçlar: Toplam ormanlık alan 1972'de 32405.1 hektardan 2014'te 45054.7 hektara yükseldi (12649.6 hektar artış). İleri süksesyon 87736.7 ha, geri süksesyon 39216.5 ha ve değişmeyen süksesyon alanı yaklaşık 129989.6 ha olarak belirlendi. Parça (patch) sayısının 42 yıllık bir zaman diliminde arttığı tespit edildi. Araştırma vurguları: Orman ekosistemi, parçaların daha düzensiz, karmaşık ve köşegen hale gelmesiyle birlikte daha parçalı bir hale geldi.

Anahtar Kelimeler:

Assessing Spatio-temporal Change and Dynamics Of Forest Ecosystem Succession Using Patch Analysis
2023
Yazar:  
Özet:

Aim of study: This study focuses on creating a secondary forest succession (SFS) map between 1972 and 2014 according to the Clementsian theory based on land cover, assessing the spatio-temporal pattern of forest succession change, and determining the factors affecting the forest ecosystem. Area of study: This study was conducted at the Çermik Forest Enterprise (FE) in Diyarbakır city, located in the Southeastern Anatolia Region of Türkiye. Material and methods: Clementsian theory, Remote Sensing (RS), and Geographical Information System (GIS) were used to generate the SFS map. Patch Analyst 4.0 was used to determine changes in spatiotemporal patterns with landscape indices. Main results: The total forested area increased from 32405.1 ha (13% of the study area) in 1972 to 45054.7 ha (18% of the study area) in 2014, with a net increase of 12649.6 ha. It was determined that the progressive succession area was 87736.7 ha, the regressive succession area was 39216.5 ha, and the unchanged succession area was approximately 129989.6 ha. The number of patches increased over a 42-year period. Research highlights: The forest ecosystem was more fragmented, with patches becoming more irregular, complex, and edgy

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 611
Atıf : 2.472
2023 Impact/Etki : 0.091
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi