Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
BİR AKADEMİK GİRİŞİMİN (SPIN-OFF) KÜRESEL BİR ŞİRKETE DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE YENİLİKLERİN ROLÜ: HEWLETT-PACKARD (HP) ÖRNEĞİ
2023
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Akademik girişim (spin-off), kısaca üniversite öğrencileri ve/veya akademisyenler tarafından geliştirdikleri mal veya hizmeti ticarileştirmek üzere kurulan bir şirkettir. Kimi akademik girişimler belli bir süre (20-40 yıl) sonra büyeyerek küresel bir şirkete dönüşmektedir. Bu çalışmada, bu şirketlerden biri olan Hewlett-Packard (HP) doküman analizi tekniği ile incelenmiştir. HP, Stanford Üniversitesi’nde Profesör Terman’ın destekleriyle öğrencileri Hewlett ve Packard tarafından 1939 yılında 538 $ sermaye ile kurulmuştur. HP’nin kuruluş sürecini başlatan ürün, Hewlett’ın üniversitedeki araştırmalarıyla icat ettiği ses osilatörüdür. Bu ürünü ticarileştirmek üzere “garajdaki mucitler” olarak adlandırılan Hewlett ve Packard tarafından kurulan HP, geliştirdiği yeni ürünlerle 1970’lerden itibaren küresel bir şirkete dönüşmüştür. HP’nin evrim sürecinde başlıca şu unsurların etkili olduğu gözlenmiştir: Girişimcilik ekosistemi (HP’nin kurulmasıyla filizlenen ve dünyanın başlıca girişimcilik merkezi olan Silikon Vadisi), yenilikçi akademisyen (Silikon Vadisi’nin akademik mimarı Profesör Terman), mucit (yeni ürünler geliştiren Hewlett ve Packard), icat (HP’nin geliştirdiği ürünler), yenilikçi girişimci (Hewlett ve Packard), Ar-Ge faaliyetleri (HP’nin Ar-Ge laboratuvarları kurması), ürünleri yenileme yeteneği ve hızı (sürdürülebilir yenilik) ile kurumsal kültür (HP’nin kurucularının oluşturduğu kültür, HP Way).

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 293
Atıf : 1.059
Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi