Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 4
Tütün atığı ve ahır gübresinin baş salata (Lactuca sativa L.var. capitata) yetiştiriciliğinde toprağın makro besin element içeriği ve verime olan etkileri
2010
Dergi:  
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

B u çalışmanın amacı, kompostlaştırılmış tütün atığı ve ahır gübresinin toprağın makro besin elementi içeriği ve verime olan etkilerini karşılaştırmaktır. Bu araştırma 2005-2006 yıllarında, E.Ü. Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği’nin deneme alanında yürütülmüştür. Sigara fabrikasından alınan tütün atıklarının olgunlaştırılmasıyla elde edilen kompost ve ahır gübresi kullanılarak baş salata (Lactuca sativa L. var. capitata) yetiştirilmiştir. Çalışmada ticari gübre ve bitki koruma amaçlı pestisid vb. kullanılmamıştır. Denemeye ait uygulamalar şu şekildedir: (1) kontrol, (2) 12.5 t ha-1 ahır gübresi + 37.5 t ha-1 tütün atığı kompostu, (3) 25 t ha-1 ahır gübresi + 25 t ha-1 tütün atığı kompostu, (4) 50 t ha-1 ahır gübresi, (5) 50 t ha-1 tütün atığı kompostu, (6) 37.5 t ha1 ahır gübresi + 12.5 t ha-1 tütün atığı kompostu. Denemede iki farklı dönemde toplam üç kere (7 Eylül 2005, 11 Kasım 2005 ve 14 Nisan 2006 olmak üzere) toprak örneklemesi yapılmıştır. Araştırmada, tütün atığı kompostunun ve ahır gübresinin, toprağın makro besin element içeriklerine ve bitki verimine olan etkileri incelenmiştir. Tütün atığı ve ahır gübresi uygulamalarının dozları ile toprağın makro besin element içerikleri ve verimde kontrole göre olumlu yönde artışlar saptanmıştır. Topraklara ait verimlilik parametrelerinden olan N-P-K gibi makro besin element içeriklerinde gerçekleşen artışlar marul bitkisinin veriminde de gözlenmiştir. Maksimum verim, özellikle 50 t ha-1 tütün atığı kompostunun uygulandığı parsellerde 102.7 t ha-1 olarak hesaplanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, tütün atığı kompostunun toprağın bitki besin maddesi düzeyini iyileştirmek için kullanılabileceğini göstermiştir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.076
Atıf : 5.884
2023 Impact/Etki : 0.297
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi