Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 5
TAVUKLARDA PANKREASIN YAPISAL ÖZELLİKLERİ VE ALLOKSAN VERİLEN TAVUKLARDA ENDOKRİN PANKREASTA OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER
2001
Dergi:  
Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma birbirinin devamı olan iki deney hafinde gerçekleş! in İdi. Birinci deneyde enşkin tavukların normal kanatlı pankreas histolojisi histolojik ve histokimyasal yönden incelendi. Ekzokrin kısım piramidal eprtel hücreleriyle asiner yapıdaydı. Asiner hücrelerin apikal kısımları zymogen granüllerle doluydu. Asin uslar arasında duvarları tek katlı yassı epitelle döşeli intermediyer kanallara sıklıkla rastlandı. Deneyin ikinci bölümünde, %5'lik alloksan (Alloksan tetrahydrate-Merck) 250 mg/kg dozunda ıntravenöz yolla verildiğinde, endokrin hücrelerin yıkımlandığı gözlendi. Alloksan uygulamasını takibeden t. saatte, kan şekeri düzeyi aniden 315.7 mg/100ml'ye yükseldi ve derece derece artarak 28. saatte en yüksek seviye olan 396.8 rng/100ml'ye ulaştı. Uygulama yapılmayan normal hayvanlarda seviye 180-260 mg/100ml idi. Gomori'nin Chrome alum haematoxylin-phloxine tekniği ile boyanan kesitlerde gösterildiği gibi, alloksan uygulamasından 1 saat sonra zymogen granüller kayboldu. Endokrin adacıklardaki beta hücrelerinde, alloksan uygulamasından 48 saat sonrasına kadar devam eden tipik degranülasyonla birlikte çekirdeklerde piknoz ve karyoliz saptandı. Dejenere adacıklar çevresindeki asiner epttelde. uygulamadan sonraki 5, saatte başlayan belirgin hücresel değişiklikler gözlendi. Değişiklikler, asiner hücre sıtoplazması içinde bazofilik granüllerin belirmesi ve hücrelerin daha yuvarlak bir şekil kazanmalarıyla devam etti. Kan şekeri düzeyi. 48 saat sonra normal seviyeye (222 mg/100 ml) düştü. Asiner epitel hücreleri, uygulamadan 1 hafta sonra adacıklardaki dejenere endokrin hücreler arasında gözlendi. Bu. daha sonraki zaman dilimlerinde de görüldü ve asiner epitelin beta hücrelerine transformasyon uy la oluşan bir rejenerasyon olarak yorumlandı.

Anahtar Kelimeler:

Characteristics of pancrease in chicken and variations in endocrine pancrease in chicken given alloxan
2001
Yazar:  
Özet:

This study takes place in two continued experiments! In the id. In the first experiment, the normal wing pancreatic histology of the most mature chickens was studied in a histological and histochemical way. The exocrine part was in asiner structure with the pyramidal eprtel cells. The apical parts of the asiner cells were filled with zymogenic granules. Intermediary channels with single-storey flat epithelial layers of the walls between the asins were often found. In the second part of the experiment, when 5% alloxan (alloxan tetrahydrate-Merck) was given in intravenous way at a dose of 250 mg/kg, endocrine cells were observed to be destroyed. In the t. hour following the application of Alloksan, the blood sugar level suddenly rose to 315.7 mg/100ml, and the degree increased to 396.8 rng/100ml, the highest level in the 28th hour. In unapplicated normal animals, the level was 180-260 mg/100 ml. As shown in the cuts painted by Gomori's Chrome alum haematoxylin-phloxine technique, 1 hour after alloksan application, zymogenic granules disappeared. In the beta cells in the endocrine islands, picnic and caryolysis were detected in the nucleus, along with typical degranulation that lasted until 48 hours after alloxan was applied. Dejenere islands around the asiner epttelde. Observed severe cellular changes that began in 5 hours after the application. The changes continued with the appearance of basophilic granules in the asiner cell cytoplasm and the cells gained a more round shape. The blood sugar level. It fell to normal levels after 48 hours (222 mg/100 ml). Asiner epithelial cells were observed among the endocrine cells to degenerate in the islands 1 week after application. This is. It was also seen in subsequent periods of time and was interpreted as a regeneration formed by the transformation into the beta cells of the asiner epithelium.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.407
Atıf : 1.280
2023 Impact/Etki : 0.068
Eurasian Journal of Veterinary Sciences