Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Investigation of the seismicity of East Anatolian fault zone (EAFZ) according to Poisson and Exponential distribution models
2018
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye içerdiği aktif Kuzey Anadolu fay zonu (KAFZ) ve Doğu Anadolu fay zonu (DAFZ) nedeniyle yüksek deprem riskine sahiptir. Depremlerin yaratacağı hasarların en aza indirilmesi için depremlerin önceden tahmini üzerine araştırmalar yapılmalıdır. Bu tahmin çalışmalarında farklı istatiksel yaklaşımlar kullanılmaktadır. Deprem çalışmalarında literatürde yaygın olarak Poisson dağılım modeli kullanılmaktadır. Çok sayıda istatistiksel çalışmada kullanılan model güvenilir sonuçlar vermektedir. Ayrıca üstel dağılım modelinde deprem tahmin çalışmalarında kullanılmaktadır. Bu çalışmada DAFZ ve civarı inceleme alanı olarak seçilmiştir. Seçilen bölgede 1900- 2016 yılları arasında meydana gelen Ms≥5.0 depremler kullanılarak Poisson ve Üstel dağılım modeli uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlarla büyüklüğü Ms≥5.0 olan depremlerin olma olasılıkları ve tekrarlama periyotları hesaplanmıştır. Poisson modeli sonuçlarına göre büyüklüğü 1 yıl içinde deprem (Ms≥5.2) olma olasılığı %33,6 ve deprem tekrarlama periyodu 2 sene olarak hesaplanmıştır. Üstel dağılım model sonuçlarına göre büyüklüğü  (Ms≥5.2)  bir depremin tekrarlama periyodu 1 yıl ve olasılığı %74,7 olarak belirlenmiştir. İki model karşılaştırılmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. Bölgenin depremselliği incelendiğinde sonuçların tutarlı olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.636
Atıf : 3.109
2023 Impact/Etki : 0.134
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi