Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 22
TÜRKİYE’DE BİREYLERİN SERBEST ÇALIŞMA TERCİHİNİN BELİRLEYİCİLERİ
2020
Dergi:  
Abant Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Türkiye’de istihdam içinde yer alan bireylerin serbest çalışma tercihinin belirleyicileri incelenmiştir. Bu amaca uygun şekilde, TÜİK Hanehalkı İşgücü Anketi verileri kullanılarak, iki aşamalı bir yöntem ile analiz yapılmıştır. Veri seti, istihdamda bulunanlar haricinde bireyleri de içerdiğinden, örnek seçim yanlılığı sorundan kaçınmak için öncelikle Heckman örnek seçimi uygulanmıştır. Örnek seçim yanlılığı sorununun varlığı ve bu yöntemin uygulanmasının gerekli olduğu görülmüştür. Sonrasında ise probit yöntemi tüm bireyler, erkekler ve kadınlar için kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre yaşanılan bölge, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, sosyal güvenliğe kayıtlı olma, evde çalışma imkanı ve çalışma süresi etkili faktörler olarak belirlenmiştir. Bölgeler arası farklılıkların giderilmesi, gençlerin teşvik edilmesi, eğitim sisteminde serbest çalışmayı teşvik edici düzenlemelerin yapılması, çalışma süresinin ise özellikle kadınlar için düşürülmesi bireylerin serbest çalışmayı tercih etmesi için etkili olabilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Determinants Of Self-employment Preference In Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, determinants of self-employment preferences of individuals employed in Turkey were examined. For this purpose, a two-step method was used to analyze the data by using the TURKSTAT Household Labor Force Survey data. Since the data set also includes individuals other than employers, Heckman sample selection was applied primarily to avoid sample selection bias. Existence of sample selection bias and necessity to use this method is determined. Then the probit method was used for all individuals, men and women. According to the findings, the region, age, education level, marital status, enrollment to social security, the possibility of working at home and working time were determined as effective factors. Elimination of regional disparities, encouraging young people, making arrangements in education system to encourage self-employment, and reducing working time especially for women may be effective for individuals to choose self-employment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Abant Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 685
Atıf : 2.797
2023 Impact/Etki : 0.24
Abant Sosyal Bilimler Dergisi