Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 4
Türkiye'de İkinci El Araç Fiyatlarına Ne Oluyor? Hedonik Fiyat Modeli (HPM) Üzerinden Bulgular
2021
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Covid 19 pandemisiyle birlikte küresel çapta pek çok sektör bu durumdan etkilenmiştir. Türkiye’de otomobil sektörü ise yüksek fiyat dalgalanmalarının yaşandığı ve ikinci el araç fiyatlarının önemli ölçüde yükseliş gösterdiği hatta sıfır araç fiyatlarının önüne geçtiği tespit edilmiştir. Bu sebeple bu çalışmanın amacı, Hedonic Fiyat Modeli (HPM) ile Mayıs 2020 ve Mart 2021 olmak üzere iki farklı zaman diliminde ikinci el araba fiyatlarını incelemektir. Bu amaçla, 2020 yılında Türkiye'de en çok satılan ilk 10 otomobil modelinden ikisi olan Renault Megane ve Volkswagen Passat'ın fiyatları ve hedonik özelliklerine kesitsel doğrusal regresyon yöntemi uygulanmıştır. İkinci el arabanın fiyatı üzerindeki etkiyi belirlemek için donanım, yıl, kilometre, şanzıman, yakıt, renk ve satıcının konumu değişkenleri kullanılmıştır. Karşılaştırma yapabilmek adına her iki tarihte de 2018-2019-2020 model yılı arabalar kullanılmıştır. Test sonuçlarına göre her bir model için donanım, yıl, kilometre, şanzıman, yakıt değişkenleri ve sabit terim istatistiksel olarak anlamlıdır. Renk değişkenleri ve satıcının konumunu gösteren değişkenler araç fiyatlarını açıklamada daha az başarılıdır.

Anahtar Kelimeler:

What Is Happening To Used Car Prices In Turkey Evidence From Hedonic Price Model (hpm)
2021
Yazar:  
Özet:

With the Covid 19 pandemic, many sectors on a global scale have been affected by this situation. In Turkey, automobile industry faced with high price volatilities and used car prices increased drastically, indeed, they surged brand new ones. Thus, the purpose of this study is examining the used car prices on two different time May 2020 and Mar 2021 by Hedonic Price Model (HPM). For this purpose, cross-sectional linear regression method is applied to price and hedonic characteristics of Renault Megane and Volkswagen Passat as two of top 10 most sold car model in 2020 in Turkey. Equipment, year, milage, transmission, fuel, color and location of the seller variables were applied to determine the effect on the price of the used car. On both dates 2018-2019-2020 model year cars are used for comparison purposes. According to test results the equipment, year, milage, transmission and fuel variables and constant term for each model are statistically significant. The color variables and variables represent the location of the seller are less successful in explanation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.642
2023 Impact/Etki : 0.3
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi