Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 3
2000’LI YILLARDA TÜRKİYE EKONOMİSİ: İMALAT SANAYİNDE VERİMLİLİK DEĞİŞİMLERİ
2021
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, 2000’li yıllarda Türkiye'nin imalat ve hizmet sektörlerinin verimlilik performanslarını tartışmaktır. 2000'li yıllarda Türkiye imalatının yapısal değişiminin yönü konusunda fikir edinmek için bir ayrıştırma analizi uygulanmıştır. Sonuçlar, 2003–2007 döneminde tüm imalat kategorilerinde, emek verimliliğinin düştüğünü, buna karşın 2010–2015 döneminde tüm imalat kategorilerinde emek verimliliğinin arttığını göstermektedir. 2016-2018 döneminde tüm gruplarda emek verimliliği daha da artmıştır, ancak, orta-düşük-teknoloji kategorisinde artış hızı daha yavaş, yüksek-teknoloji endüstrileri durağan bir görünüm sergilemiştir. Hizmet sektöründe emek verimliliği, dönemler itibarıyla imalatta görülenden biraz farklı bir yapı sergilemektedir. Özellikle yüksek teknolojili hizmet grubunda neredeyse tüm dönemlerde nispeten düşük verimli sektörlere doğru bir statik kayma gözlenmiştir. Daha az bilgi yoğun hizmetlerde, emek verimliliği ilk dönemde azalmış, ancak 2010-2015 döneminde belirgin biçimde artmıştır. Sonuçlar, özellikle 2010 sonrası dönemde sanayi politikalarının rolünü tartışmanın anlamlı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, 2016 sonrasında siyasi ve ekonomik ortamdaki değişiklikler imalat sektöründeki verimlilik değişimlerinin anlaşılmasında ipuçları vermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Turkish Economy In The 2000s: Productivity Changes In The Manufacturing Industry
2021
Yazar:  
Özet:

This study aims to discuss the manufacturing and service sectors’ productivity performances of Turkey during the 2000s. In order to get some ideas how structural changes are directed during the 2000s in Turkish manufacturing, shift-share analysis is applied in this study. The results reflect that between 2003 and 2007, in all manufacturing categories, labor productivity has decreased while during the period between 2010 and 2015, labor productivity has increased in all manufacturing categories. Labor productivity further increased for all groups, but at a slower pace for medium-low-technology categories and stagnant for high-technology industries during the period between 2016 and 2018. Labor productivity in the service sector shows a somewhat different pattern than that seen in manufacturing in terms of periods. Particularly in high-tech service groups, the static shift toward relatively lower labor productivity sectors has been observed for almost all periods. In less-knowledge-intensive services, labor productivity decreased in the first period, but increased most notably during the 2010–2015 period. The results supposedly imply that there is some room for discussion of the role of industrial policies, particularly in the post-2010 period. Moreover, after 2016, the change in the political and economic environment offers some clues in understanding the productivity changes in the manufacturing sector.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 957
Atıf : 5.290
2023 Impact/Etki : 0.198
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi