Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
DEPREM KUVVETLERİ ETKİSİ ALTINDAKİ ŞEVLERİN STABİLİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ
2009
Dergi:  
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Statik olarak dengede olan şevler dinamik kuvvetlerin etkisi altında stabilitelerini kaybedebilmektedirler. Bu çalışmada farklı magnitüd değerlerine sahip, olması muhtemel depremlerin şev stabilitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Depremler esnasında şevin güvenlik sayısını belirleyebilmek amacıyla Basitleştirilmiş Bishop Dilim yöntemi temel alınarak Fortran dilinde bir bilgisayar yazılımı hazırlanmıştır. Bu yazılımda deprem etkisi; şev üzerinde meydana gelen ek yatay deprem kuvvetleri, boşluk suyu basıncında meydana gelen artışlar ve zeminin kayma mukavemeti açısında meydana gelen azalmalar dikkate alınarak stabilite analizine ilave edilmiştir. Depremler esnasında şev geometrisi ve zemin özelliklerinin de stabiliteye etkisinin belirlenebilmesi amacıyla, hazırlanan bilgisayar yazılımı kullanılarak 2 farklı şev kesiti ve 2 farklı zemin türü için örnek analizler yapılmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. Analizlerin sonucunda; özellikle şevin fay hattına yakın olduğu, yüksek magnitüdlü depremlerde düşük güvenlik sayıları bulunmuştur. Aynı dinamik şartlar altında kohezyonlu zeminde tekrarlı kayma gerilmelerine bağlı olarak meydana gelen ilave boşluk suyu basıncı artışları diğer zemindekinden çok fazla olmuş ve daha küçük güvenlik sayıları bulunmuştur. Deprem etkilerinin yanı sıra şev yüksekliğinin artması ve zemin içerisinde yer altı suyunun varlığı da şevin stabilitesini çok önemli oranda azaltmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Examination of factors affecting the stability of the earthquake forces
2009
Yazar:  
Özet:

Statistically balanced shells can lose their stability under the influence of dynamic forces. This study has studied the effects of earthquakes with different magnitude values, likely to be, on the stability of the shell. Based on the Simplified Bishop Dilim Method for determining the safety number of sheep during earthquakes, a computer software in the Fortran language has been developed. The earthquake effect in this software has been added to the stability analysis, taking into account the additional horizontal earthquake forces occurring on the shell, the increases occurring in the water pressure and the reductions occurring in terms of the sliding strength of the ground. For the purpose of determining the impact of the geometry and ground characteristics on stability during the earthquakes, using the prepared computer software, 2 different shell cuts and 2 different soil types were tested and the results were evaluated. The results of the analysis have found low safety numbers in high-magnitude earthquakes, especially near the Shevin Fay line. In the same dynamic conditions, the additional empty water pressure increases that occurred due to repeated sliding tensions on the cohesive floor were much higher than on the other floor and there were smaller safety numbers. In addition to the effects of the earthquake as well as the increase in the height of the shell and the presence of underground water within the ground has also significantly reduced the stability of the shell.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 858
Atıf : 1.544
2023 Impact/Etki : 0.061
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi