Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
An Example of The Rise of Ulemazade in The Profession of Ilmiye: Career Stages of Dürrîzâde Es-Seyyid Mehmed Tahir And Es-Seyyid Mehmed Arif Efendi
2021
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti´nde ilmiye mesleği kadrolarına yapılan istihdamda belli bir hiyerarşi takip edilmekteydi. Her ne kadar mesleğe girişte tüm adaylar mülâzemet sistemi denilen bir düzene tabi tutulmuşlarsa da, ulemâ çocuklarının diğer adaylara nazaran bir takım avantajları söz konusuydu. Bu avantajlar bazı araştırmacılar tarafından bir iltimas olarak değerlendirilmiştir. Ancak meselenin doğru bir şekilde anlaşılmasında başka hususların da olabileceğini göz önünde tutmak gerekir. Kökenleri meşhur olan ulemâzâde evlatlarının doğdukları ortam kendilerine doğal olarak bir takım ayrıcalıklar sunmaktaydı. Gerek kitaplara erişmeleri gerekse de yetiştikleri ilmi muhit kariyerlerine doğrudan etki etmiştir. Böylece söz konusu özellikler onları diğer adaylara göre ön plana çıkarmakta ve meslekte ilerleme hızlarında rol oynamaktaydı. Bu makalede, XVIII. yüzyılın ikinci yarısında önemli bir ulemâ ailesi olan Dürrîzâdelerin iki üyesi es-Seyyid Mehmed Tahir ve es-Seyyid Mehmed Arif efendilerin kariyer basamakları ele alınmıştır. Çalışmanın temel amacı bahsi geçen aile üyeleri ile köklü bir aileye mensup olmayan meslektaşlarının kariyer ilerlemelerinde ne gibi farklılıkların olabileceğini ortaya koymaktır. Bu çerçevede ilmiye mensuplarının tayin, terfi ve azil gibi bürokratik işlemlerinin kaydedildiği kadıasker ruznâmçe defterleri çalışmada temel veri kaynağı olarak kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

An Example of The Rise of Ulemazade in The Profession of Ilmiye: Career Stages of Dürrîzâde Es-Seyyid Mehmed Tahir And Es-Seyyid Mehmed Arif Efendi
2021
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

In the Ottoman state, a certain hierarchy was followed in the employment of the scientists' professions. Though all the candidates were subjected to a system called the property system at the entrance to the profession, the ulema children had a number of advantages that were given to the other candidates. These advantages have been assessed as an inflammation by some researchers. However, it is necessary to consider that there may be other aspects when the matter is correctly understood. The birth of their children, which was famous for their origins, was naturally offering them a number of privileges. They need to access the books, but the knowledge they have grown has directly influenced their career. Thus, these characteristics put them in the forefront compared to other candidates and played a role in the speed of progress in the profession. In this article, XVIII. In the second half of the century, two members of the Dürrîzâdel, a significant ulemâ family, were discussed the career stages of the es-Seyyid Mehmed Tahir and es-Seyyid Mehmed Arif gentlemen. The main objective of the study is to reveal what differences can be in the career progress of the mentioned family members and their colleagues who do not belong to a rooted family. In this framework, the women’s ruznâmçe books, where the bureaucratic processes of the members of the science are recorded, such as the designation, promotion and asylum, have been used as the main source of data in the study.

0
2021
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 391
History Studies