Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 1
Farklı yapıdaki rezin kompozit ve CAD/CAM materyallerinin renk stabilitelerinin incelenmesi
2022
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu in vitro çalışmanın amacı kahve ve kırmızı şarabın mikro-hibrit (G-aenial;GC), hibrit (Fantasista;Sun Med.), nano-hibrit (GrandioSO;VoCo), nano-seramik (CeramX Duo;- Dentsply Sirona) ve mikrofil (Metafil CX;Sun Medikal) yapıdaki rezin kompozit materyalleri ile nano-seramik hibrit CAD/CAM (Grandio Blocs;VoCo) materyalinin renk stabilitesi üzerine etkisini incelemektir. YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada beş farklı rezin kompozit materyalinden metal kalıplar kullanılarak 8x2 mm boyutlarında 30’ar örnek hazırlandı. Nano-seramik hibrit CAD/CAM örnekleri ise bloklardan kesilerek (10x2x2mm) elde edildi (n=30). Tüm örneklerin başlangıç L*a*b* değerleri spektrofotometreyle ölçüldü ve her bir materyal grubu rastgele yapay tükürük (kontrol), kahve ve kırmızı şarap olmak üzere 3 gruba ayrıldı (n=10). Kahve ve kırmızı şarap örnekleri 6 saat solüsyonda ve 18 saat yapay tükürükte, kontrol grubundaki örnekler ise 24 saat yapay tükürükte bekletildi. 1. ve 2. haftaların sonunda örneklerin L*a*b* ölçümleri tekrarlandı. Renk değişimi CIEL*a*b* (ΔE) ve CIEDE2000 (ΔE00) renk değerlendirme sistemlerine göre değerlendirildi. Sonuçlar istatistiksel olarak bağımlı örneklem t-testi, iki yönlü varyans analizi ve post hoc Tukey testi kullanılarak karşılaştırıldı (α=0,05). BULGULAR: Tüm materyallerde, kontrol grubunda gözle algılanabilir düzeyde renklenme görülmezken, 1. hafta sonunda kırmızı şarapta, 2. hafta sonunda ise kırmızı şarap ve kahvede belirgin düzeyde renk değişimi gözlendi. 2. hafta sonunda kahve solüsyonunda istatistiksel olarak en yüksek ΔE değerleri Fantasista'da, kırmızı şarapta ise Fantasista ve G-aenial’da saptandı (p<0,05). TARTIŞMA ve SONUÇ: Renklendirici içecekler farklı yapıdaki rezin kompozit materyallerinde klinik olarak kabul edilebilir sınırların üstünde renk değişimine neden olurken kırmızı şarap renk stabilitesini en fazla etkileyen içecek olmuştur. Mikrofil, nano-hibrit, nano-seramik kompozitler ve nano-seramik hibrit CAD/CAM blok, renk stabilitesi açısından mikro-hibrit ve hibrit kompozitlere göre daha başarılı bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Study of the color stability of composite and CAD/CAM materials in different structures
2022
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Özet:

The purpose of this in vitro study is the micro-hybrid (G-Aenial; GC), hybrid (Fantasista; Sun Med) of coffee and red wine.To study the impact of nano-hybrid (GrandioSO;VoCo), nano-ceramic (CeramX Duo;- Dentsply Sirona) and microfile (Metafil CX;Sun Medical) composite materials and nano-ceramic hybrid CAD/CAM (Grandio Blocs;VoCo) material on color stability. Method and Requirements: In the study, 30 samples of size 8x2 mm were prepared using metal patterns from five different resin composite materials. Nano-ceramic hybrid CAD/CAM samples were obtained by cutting from blocks (10x2x2mm) (n=30). The initial L*a*b* values of all samples were measured by a spectrophotometer and each group of materials was divided into 3 groups, randomly artificial spray (control), coffee and red wine (n=10). Coffee and red wine samples were left in 6 hours in solution and 18 hours in artificial spray, while samples in the control group were left in 24 hours in artificial spray. At the end of the 1st and 2nd weeks, the L*a*b* measurements of the samples were repeated. The color change was assessed according to CIEL*a*b* (ΔE) and CIEDE2000 (ΔE00) color assessment systems. The results were compared using statistically dependent sampling t-test, two-way variance analysis and post-master Tukey test (α=0,05). NOTE: In all materials, the control group does not see a visible level of coloring, at the end of the 1st week in the red wheat, 2. At the end of the week, red wine and coffee have seen a significant change in color. At the end of the 2nd week, the statistically highest ΔE values in the coffee solution were found in Fantasista, while in the red wheat in Fantasista and G-aenial (p<0,05). Colouring beverages in different structures have been the drink that has most impact on color stability, while red wine has been the drink that has most impact on color stability over clinically acceptable limits in composite materials. Microfil, nano-hybrid, nano-ceramic compounds and nano-ceramic hybrid CAD/CAM blocks have been more successful in terms of color stability than micro-hybrid and hybrid compounds.

0
2022
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








7tepe Klinik

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 364
Atıf : 87
2023 Impact/Etki : 0.014
7tepe Klinik