Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Okul Öncesi Dönemde Çocuğu Olan Ebeveynlerin Çocuk İhmali ve İstismarı Farkındalıklarının Belirlenmesi
2023
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ebeveynlerin, çocuklarının ihmal ve istismara maruz kalmasını önlemek veya açığa çıkarmakta kilit bir rolü vardır. Bu çalışma, okul öncesi dönemde çocuğu olan ebeveynlerin çocuk ihmali ve istismarı farkındalıklarını ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla planlandı. Çalışma tanımlayıcı kesitsel bir araştırma olup, evreni anasınıfı eğitimi gören toplam 379 çocuğun ebeveyni oluşturdu. Veriler Kişisel Bilgi Formu ve Ebeveynlerin Çocuk İhmali ve İstismarı Farkındalık Ölçeği ile toplandı. Veriler bu araçların okullar aracılığıyla ebeveynlere ulaştırılması ile elde edildi ve veriler bilgisayar ortamında değerlendirildi. Ebeveynlerin yaş ortalaması 35,89±5,25 olup, çocuk ihmal ve istismarına yönelik %28,6’sının bilgi aldığı, %67,2’sinin bilgi almak istediği belirlendi. Çocuk istismar ve ihmal farkındalık puan ortalamaları genel bilgi 2,94±0,39, fiziksel istismar 2,96±0,49, duygusal istismar 2,36±0,44, cinsel istismar 3,18±0,42 ve ihmal 2,71±0,57 olarak saptandı. Çocuk ihmal ve istismar farkındalık düzeyi annelerde, üniversite mezunu, tek çocuklu ve istismar/ihmal konusunda bilgi sahibi olan ebeveynlerde daha yüksekti. Ebeveynler çocuk ihmal ve istismar farkındalık durumları genel bilgi, fiziksel istismar, cinsel istismar ve ihmal boyutunda orta düzeyde iken duyusal istismar boyutunda düşük düzeye sahipti. Ayrıca ebeveynlerin farkındalık düzeyinin bazı değişkenlerden etkilendiği belirlendi. Ebeveynlerin tutumları ve algıları, toplum sağlığı müdahalesi için vazgeçilmez hedefler olarak kabul edilir.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Child Neglect and Abuse Awareness Of Parents With Preschool Children
2023
Yazar:  
Özet:

Parents are crucial in preventing or exposing their children to neglect and abuse. This study was planned to determine the awareness of child neglect and abuse and related factors of parents who have children in the preschool period. The study was descriptive cross-sectional, and the population consisted of the parents of 379 children receiving kindergarten education. The Personal Information Form and the Parents' Child Neglect and Abuse Awareness Scale collected the data. The data were obtained by delivering these tools to parents through schools and the data were evaluated in a computer environment. The mean age of the parents was 35.89±5.25, and it was determined that 28.6% received information about child neglect and abuse, and 67.2% wanted information. Child abuse and neglect awareness mean scores were general knowledge 2.94±0.39, physical abuse 2.96±0.49, emotional abuse 2.36±0.44, sexual abuse 3.18±0.42, and neglect 2.71±0.57 was detected. The awareness of child neglect and abuse was higher among mothers, university graduates, parents with an only child and knowledge about abuse/neglect. The awareness of child neglect and abuse was higher among mothers, university graduates, parents with an only child and knowledge about abuse/neglect. While parents' awareness of child neglect and abuse was moderate in general knowledge, physical abuse, sexual abuse and neglect, they had a low level of sensory abuse. In addition, some variables affect parents' level of awareness. Parental attitudes and perceptions are considered indispensable targets for community health intervention.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 5.907
2023 Impact/Etki : 0.194
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi