Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
DEMOKRAT PARTİ İKTİDARI DÖNEMİNDE İKTİDAR-MUHALEFET CEPHELEŞMESİ VE BU CEPHELEŞMENİN KIRSAL KESİME YANSIMASINDA SÖZLÜ TARİH ÖRNEĞİ
2023
Dergi:  
Anadolu Mecmuası
Yazar:  
Özet:

Türk siyasi hayatında ilk cepheleşme Osmanlı Devleti’nin son yıllarında İttihat ve Terakki Cemiyeti ile Hürriyet ve İtilaf Fırkası arasında başlamıştır. Bu cepheleşme, ülke bütünlüğü açısından bakıldığında, olumsuz sonuçlara neden olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra da siyasi alanda cepheleşmeler devam etmiştir. Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF) ile Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (TCF) arasındaki ilk cepheleşme kısa sürmüş, Şeyh Sait ayaklanmasının bastırılmasından sonra TCF kapatılmıştır. Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın (SCF) kurulması ile bir başka cepheleşme devam etmiştir. 1930 yerel seçim öncesindeki olaylar henüz demokratik bir ortamın yerleşmediğini göstermiş, diğer nedenlerin de etkisiyle SCF kendisini feshetmiştir. II Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra Türkiye’nin siyasi vaziyeti, iç ve dış etkenler göz önüne alındığında, yeniden çok partili sisteme geçmesini gerektirmiştir. Demokrat Parti (DP) öncelikle yönetim kadrosu, halka yakınlığı ve uygulanabilir programı ile diğer muhalefet partileri geride bırakarak öne çıkmıştır. 1950 genel seçimleri ile iktidara gelen DP, Türk siyasetine yeni bir anlayış getirmiştir. DP’nin her alandaki farklı uygulamaları, ana muhalefet CHP’nin görüş ve anlayışı ile uyuşmadığından dolayı, bu iki parti arasında cepheleşme kaçınılmaz duruma gelmiştir. DP ile CHP arasındaki cepheleşme siyasi hayattan başka, öncelikle basına ve kırsal kesime de sıçramıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de siyasi partiler arası cepheleşmelerin ülkemizde yarattığı olumsuz yönleri ortaya çıkarmaktır.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Anadolu Mecmuası

Dergi Türü :   Ulusal

Anadolu Mecmuası