Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 18
 İndirme 5
Aile İşletmelerinde Nepotizmin Örgütsel Bağlılık ile İlişkisinde Psikolojik Güçlendirmenin Rolü
2023
Dergi:  
International Journal of Arts and Social Studies
Yazar:  
Özet:

Aile işletmelerinin belirleyici özelliği, genellikle aile üyeleri arasında uyum ve birliğin korunmasına vurgu yapan aile odaklı yönetişim yapılarıdır. Bu yapı içerisindeki ailesel dinamiklerle şekillenen potansiyel nepotizm, hem bireysel hem de örgütsel düzeyde olumsuz çıktıları yaratabilmektedir. Mevcut araştırma kapsamında aile işletmelerinde, nepotizmin örgütsel bağlılığa etkisinde psikolojik güçlendirmenin rolü ele alınmıştır. 328 katılımcının dahil edildiği araştırmada hipotezler, Smart PLS 4 aracılığı ile Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar, nepotizm algısının çalışanların duygusal bağlılığı, devam bağlılığı ve normatif bağlılıklarını azalttığını göstermiştir. Bununla birlikte, psikolojik güçlendirme devam ve normatif bağlılığı olumlu yönde etkilemektedir. Aracı rol analiz sonuçlarına göre nepotizm algısı ile normatif bağlılık arasındaki ilişkiye psikolojik güçlendirme aracılık etmiştir. Diğer taraftan psikolojik güçlendirme, nepotizm algısı ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilerde düzenleyici rol sergilememiştir. Araştırma çıktılarına dayanarak, örgütlerde nepotizmle ilgili endişelerin proaktif olarak ele alınması, psikolojik güçlendirmeye yönelik stratejiler geliştirilmesi ve sadık bir iş gücünü teşvik etmek için destekleyici politikalar uygulanması ile örgütsel başarı ve sürdürülebilirlik sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler:

The Role Of Psychological Empowerment In The Relationship Between Nepotism and Organizational Commitment In Family Businesses
2023
Yazar:  
Özet:

The defining characteristic of family businesses is their family-oriented governance structure, which generally emphasizes the preservation of harmony and unity among family members. The potential shaped by familial dynamics within this structure can create negative outcomes at both individual and organizational levels. Within the scope of the current research, the role of psychological empowerment in the effect of nepotism on organizational commitment in family businesses is discussed. 328 participants were included in the study and hypotheses were tested using Structural Equation Modeling with Smart PLS 4. The results showed that the perception of nepotism decreases employees’ affective commitment, continuance commitment and normative commitment. However, psychological empowerment positively affects continuance and normative commitment. According to the mediating role analysis results, psychological empowerment mediated the relationship between nepotism perception and normative commitment. On the other hand, psychological empowerment did not play a moderating role in the relationship between nepotism perception and organizational commitment. Based on the research findings, organizational success and sustainability can be achieved by proactively addressing concerns about nepotism in organizations, developing strategies for psychological empowerment, and implementing supportive policies to encourage a loyal workforce.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






International Journal of Arts and Social Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

International Journal of Arts and Social Studies