Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Saf Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) Ormanlarının Ekolojik Tabanlı İdare Sürelerinin Belirlenmesi (Sinop Örneği)
2019
Dergi:  
Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Batı Karadeniz Bölgesi içerisinde yer alan Sinop ilindeki saf Doğu Kayınının (Fagus orientalis Lipsky.) yetişme ortamı özellikleri bakımından önemli alanlardandır. Bu nedenle yayılış gösterdiği yükselti – iklim kuşakları (0-800 m ve 800-1200 m), potansiyel kullanım özellikleri ve yaşa bağlı olarak gövdede meydana gelen olumsuzluklar ile bu araştırma, Sinop ili sınırları içerisinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada ülkemiz ormanlarının % 9’unu, Sinop Orman Bölge Müdürlüğü ormanlarının ise % 23,2’sini kaplayan asli ağaç türlerimizden olan saf doğu kayını meşcerelerinde ekolojik tabanlı mutlak idare sürelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma materyalini, topoğrafik haritalar (1/25.000 ölçekli), meşcere tipleri haritaları (1/25.000 ölçekli), iklim verileri, Sinop yöresindeki Doğu Kayını ekosistemlerinde kesilen 196 adet ağaçtan gövde analizi için alınan tekerlekler, her bir örnek alandaki ağaçlarda yapılan çap, üst boy ve yaş ölçüm değerleri ile orman altı bitki örtüsünü belirlemek için yapılan vejetasyon alımları oluşturmaktadır. Ayrıca örnek alanların konumu ve diğer ekolojik özellikleri ile örnek alanlarda bulunan bitki türleri de belirlenmiştir. Araştırma bölgesinin jeoloji haritası MTA’dan, topoğrafik haritalar ile amenajman planı meşcere tipleri haritası Sinop Orman İşletme Müdürlüğü’nden temin edilmiştir. Araştırma alanındaki ormanlar ile ilgili mutlak idare süreleri ve özçürüklüğü başlama yaşları belirlenmiştir. Sinop orman işletme müdürlüğü 0-800 m basamağındaki alanlar için ortalama mutlak idare süresi 87 ve ortalama özçürüklüğü başlama yaşı 60 olarak, 800-1000 m basamağındaki alanlar için ortalama mutlak idare süresi 90 ve ortalama özçürüklüğü başlama yaşı 87 olarak bulunmuştur. Yapılan gövde analizleri ile mevcut yada yeni kurulacak ormanların mutlak idare süreleri hakkında bilgi verilebilecek ve orman işletme müdürlükleri piyasa ihtiyaçlarına dikkate alarak kesim yaşını kendileri belirleyebilecektir. Doğal yayılış alanları dışında (800 m nin altındaki meşcereler) kalan doğu kayını ormanlarının verimlilik değerlerinin düşük olduğu, mutlak idare sürelerinin kısa olduğu ve özçürüklüğü başlama yaşının daha küçük yaşlarda başladığı sonuçlarına varılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda bu meşcerelerde doğu kayını ile başka tür ağaçlarla karışım yapılabilir, eğimin çok yüksek olduğu yerlerde koruma ormanı olarak saklanabilir veya yerleşim yerlerine yakın olanlar rekreasyon amaçlı olarak işletilebilir. Araştırma alanındaki meşcereler için idare süresi olarak patolojik idare süresi yani özçürüklüğünün başladığı yaş alınmalıdır. 

Anahtar Kelimeler:

The Fagus Oriental Lipsky (Fagus Oriental Lipsky) Determination of the ecological-based management periods of their forests (Sinop example)
2019
Yazar:  
Özet:

It is located in the western Black Sea area of the pure Eastern Cave in Sinop (Fagus orientalis Lipsky). The environment is important in terms of characteristics. Therefore, the spread showed a rise - climate generations (0-800 m and 800-1200 m), potential use characteristics and the negative effects occurring in the body depending on age, this study was carried out within the limits of Sinop. This study aims to determine the ecological-based absolute management periods in the purely east rocks, which are of our original trees that cover 9% of our country’s forests and 23.2% of the Sinop Forest Area Directorate forests. The research material, topographic maps (1/25.000 scale), maps of clay types (1/25. 000 scale), climate data, the wheels taken for body analysis from 196 trees cut in the Eastern Cave ecosystems in the area of Sinop, each sample area trees with diameter, upper height and age measurement values and the vegetation acquisitions made for the determination of the forest subplant cover. Also, the location of the sample areas and other ecological characteristics and the plant species found in the sample areas have also been determined. The geological map of the research area is provided from the MTA, the map of the plants of the plants of the plants of the plants of the plants of the plants of the plants of the plants of the plants. The absolute management periods and the start-up ages for the forests in the field of research have been determined. The Sinop Forest Operations Directorate found that the average absolute management time for areas of 0-800 m is 87 and the average start-up age is 60, the average absolute management time for areas of 800-1000 m is 90 and the average start-up age is 87. The body analysis will provide information about the absolute management periods of the existing or newly established forests and the forest management directions will be able to determine the cutting age by taking into account the market needs. Out of the natural spread areas (800 m below) the results have been found that the efficiency values of the eastern rock forests are low, the absolute management time is short, and the starting age of deforestation begins in the younger ages. In accordance with these results, these mountains can be mixed with other trees in the east roof, stored as a protective forest in places where the curvation is very high, or those near the settlements can be operated for recreational purposes. The period of treatment for the bacteria in the field of research should be taken as the period of pathological treatment, that is, the age at which the discharge begins.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 266
2023 Impact/Etki : 0.56
Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi