Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
X. -XVII. YÜZYILLARDA YAKIN VE ORTA DOĞU'DA BİLİMLERİN TASNİFİ TARİHİ
2014
Dergi:  
Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute
Yazar:  
Özet:

Bilimlerin sınıflandırılması (tasnifi) özellikle bilim felsefesinde önemli bir yer tutmuş, birçok filozof farklıtemellerden yola çıkarak farklı bilim tasniflerine ulaşmışlardır. Gerek Eski Yunan felsefesi gerekse dahasonra bu felsefenin temellerini geliştiren Meşşâî ekolünde bilimlerin tasnifi kendisine yer bulmuştur.Bilimlerin tasnifiyle uğraşan Aristoteles en temel bilimin felsefe olduğunu, bilimlerinse genel olarak üçana kategoride değerlendirilebileceğini savunmuştur. İbn Sina ise bilimleri teorik ve pratik diye ikiye ayırır. X. yüzyılda ortaya çıkan İslam felsefesi ve bilimlerinde ansiklopedici öncüler olan İhvân es-Safâ hareketi ansiklopedik külliyatlarını oluştururken belirli bir bilim tasnifi ortaya koymuş fakat bu tasnifi diğer İslam felsefe okullarından farklı olarak salt Aristo temelli yapmamışlardır. Bugün genel geçer kabul gören bir bilim sınıflaması (tasnifi) yoktur. Ebülfez Elçibey’in bu makalesinde ise ilimlerin tasnifi tarihi ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

by X. The XVII. In the centuries and in the Middle East.
2014
Yazar:  
Özet:

The classification of sciences (tasnifi) has held an important place in the scientific philosophy, and many philosophers have reached different scientific disciplines from different foundations. It is necessary for the ancient Greek philosophy to develop the foundations of this philosophy in the Meşâî ecologue that the design of sciences has found its place.Aristotle, who deals with the design of sciences, has argued that the most basic science is philosophy, and that sciences can be considered in the triangular category. Ibn Sina divides science into theoretical and practical. by X. The Islamic philosophy and sciences that emerged in the century, the Encyclopedian pioneers of the Ivan al-Safah movement have shown a certain scientific design while forming the Encyclopedian cultures, but this design has not been made based on Aristotle alone, unlike other Islamic philosophy schools. Today there is no scientific classification (tasnifi) that is accepted by the general passage. In this article of Ebülfez Elçibey, the history of the knowledge has been discussed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.206
Atıf : 4.756
Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute