Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Eğitim Programlarının Lise Öğretmenlerinin Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, Türkiye’de kullanılan öğretim programlarının her ögesinin işlevselliğinin öğretmenler tarafından değerlendirmesini amaçlamaktadır. Araştırma deseni, karma araştırma yöntemlerinden biri olan yakınsayan paralel desendir. Katılımcılar, tesadüfi örnekleme tekniğiyle belirlenen 21 okulda görev yapan 154 kadın ve 212 erkek olmak üzere toplamda 366 lise öğretmeninden oluşmaktadır. Nicel veriler, Baş (2016) tarafından geliştirilen "Öğretim Programlarını Değerlendirme Ölçeği"yle elde edilirken nitel veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formuyla elde edilmiştir. Nicel verilerin analizi için betimsel istatistik, frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma analiz teknikleri kullanılırken, nitel verilerin analizi için içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, programların işlevselliği hakkında öğretmen görüşlerinin kararsız düzeyde olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, Bilişim Teknolojisi öğretmenlerinin görüşlerinin katılıyorum düzeyde olduğu görülmektedir. Öğretmen görüşleri, olumlu-olumsuz olmak üzere farklı temalar altında toplanmıştır. Bulgular, öğretim programlarının işlevselliğinin orta düzeyde olduğunu ve farklı temalar açısından ele alındığını göstermektedir. Olumlu görüşler olarak, öğretmenlerin çoğunlukla işlevsellik, öğretmen yeterliği ve tutarlılık temalarını ele aldıkları görülürken, olumsuz görüşler olarak, çoğunlukla öğrenciye göre değil, işlevsel değil ve yetersiz temalarının ele alındığı görülmüştür. Temalar bir bütünlük içinde ifade edilmiş, tartışılmış ve bulgular kapsamında önerilerde bulunulmuştur. Sonuç olarak, bu araştırmanın program değerlendirme ve geliştirme süreçlerinde tüm eğitim paydaşları için yönlendirici bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Evaluation Of High School Curricula Considering Teachers’ Views
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to evaluate and determine the functionality of each element of the high school curricula used in Turkey according to teachers’views. The study took a convergent parallel design, which is one of the mixed research methods. The participants included 366 high school teachers working in 21 public schools determined by random sampling technique. The quantitative data obtained through the "The Curriculum Evaluation Scale" developed by Baş (2016), while the qualitative data obtained through the semi-structured interview form. Descriptive statistics, frequency, percentage, arithmetic mean and standard deviation analysis techniques were used to analyse quantitative data, while content analysis method was used to analyse qualitative data. The results of the analysis of quantitative data showed that teachers' views on the curricula functionality is at the undecided level, but the Information Technology teachers’ views are at the agree level. Teachers’ views classified under different themes as positive and negative. The findings showed that the curricula’ functionality is at the midlevel and addressed within different themes. As positive themes, tachers mostly referred to the functionality, teacher competence, and consistency, while as negative themes, they mostly referred to the inappropriate for students, not functional, and inefficacy. The themes were stated and discussed in unity and suggestions were made in scope of the findings. To conclude, it is thought that the study provides a guiding contribution for all educational stakeholders in the curricula evaluating and developing processes.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 7.378
2023 Impact/Etki : 0.657
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi