Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 3
MOLLA SADRA FELSEFESİNDE AKIL-MELEK ÖZDEŞLİĞİ
2022
Dergi:  
Journal of History School
Yazar:  
Özet:

İslam felsefesinde akıl ve melek kavramları iki farklı problem olarak önemli bir konuma sahiptir. Bu iki varlık alanının tanımlanması yaratılış, vahiy, ilahi inayet, alemler arası irtibat ve benzeri konuların yorumlanmasında etkili olacaktır. Bu iki varlık aleminin özelliklerini inceleyen Molla Sadra, onları bir varlığın farklı ifadeleri olarak algılamış, dini ve felsefi kaynakların bu konuyu doğrulayacağını öne sürmüştür. Bu çalışmada konunun temellendirilmesi ve ileri sürülen iddiaların analiz edilebilmesi için filozofun eserleri incelenerek akıl ve melek kavramlarının bir karşılaştırılmasını yapmaya çalışacağız.  Akıl ve melek terimleri ontolojik olarak mücerret ve nurani varlıkları karşılamaktadır. Adı geçen terimlere konu olan varlıklar, yaratılış aleminde var olan en yüksek aleme yani soyut varlıklar alemine ait varlıklardır. İslam felsefesinde ilk varlık olarak bilinen bu varlıklar Allah’ın yardım ve inayetini diğer varlıklara ulaştırmada aracı görevi yaparlar. Dolayısıyla hata ve günahtan uzak olan bu varlık alemi, nicelik olarak sayılamayacak kadar çoktur.  Öyleyse iki farklı varlık diye bilinen bu varlık alemi farklı isimlendirilse de aslında tek varlıktır. Bu benzerlikler yanında bazı düşünürler akıl ve meleğin bazı farklı özelliklerini ön plana çıkararak Sadra’yı eleştirme yoluna gitmişlerdir. Bu bağlamda bazı rivayetleri delil göstererek meleklerin görülebileceğini hatta hata da yapabileceğini öne sürerek bunun akıllar için söz konusu dahi olamayacağını ifade etmişlerdir. Sadra bu ve benzeri eleştiriler karşısında meleklerin de akıllar gibi hatasız olduklarını ve görülmelerinin varlık mertebesinden kaynaklandığını ileri sürer. Problemi derinleştirerek inceleyen Molla Sadra sonuç olarak akli melekler ıstılahını kullanarak bu iki varlık aleminin bir ve aynı olduğunu göstermeye çalışmıştır.

Anahtar Kelimeler:

MOLLA SADRA Philosophy
2022
Yazar:  
Özet:

In Islamic philosophy, the concepts of mind and angel have an important position as two different problems. The definition of these two fields of existence will be effective in the interpretation of the subjects of creation, revelation, divine grace, interuniversal contact and so on. Molla Sadra, who studied the characteristics of these two universes, perceived them as different expressions of an existence and suggested that religious and philosophical sources would confirm this issue. In this study, we will try to make a comparison of the concepts of mind and angel by studying the works of philosophers in order to be founded on the subject and to analyze the alleged claims.  The words of mind and angels entails ontologically the purity and purity beings. The beings that are subject to the terms of the name are the highest alignment that exists in the world of creation, i.e. the abstract beings belong to the world. These beings, known as the first beings in Islamic philosophy, serve as a means in bringing God’s help and grace to other beings. Therefore, this being, which is far from error and sin, is too much to be counted in quantity.  So, if this being known as two different beings is named differently, it is actually the only being. In addition to these similarities, some thinkers have gone to the way to criticize Sadra by putting some different characteristics of mind and angels in front. In this context, some riviets showed evidence that the angels could be seen and even mistaken, suggesting that this could not even be a matter for the minds. Sadra claims that in the face of these and similar criticisms, the angels are as misleading as the minds, and that their sight is derived from the scale of existence. Molla Sadra investigates the problem as a result The intelligent angels He used his pain to prove that these two beings are one and the same.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Journal of History School

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.883
Atıf : 3.417
2023 Impact/Etki : 0.134
Journal of History School