Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
COVID-19'un santral sinir sistemi tutulumunu değerlendirmek için bir araç olarak manyetik rezonans görüntülemenin etkinliği
2022
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızın amacı, COVID-19 ile ilişkili akut nörolojik bulguları olan hastaları tanımlamayı ve tanısında manyetik rezonans görüntüleme (MRG) etkinliğinin gösterilmesini amaçlamaktır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2020 ve Aralık 2021 tarihleri arasında kliniğimizde Covid-19 tanısı almış, akciğerde pnömoni bulguları olan, akut nörolojik bulguları olan ve Beyin MRG olan 90 hasta çalışmaya alındı. Bulgular santral sinir sistemi (SSS) tutulumu bulgulari olmayan 46 hasta ve SSS bulgulari olan 44 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: COVID-19 hastalarında en sık görülen nörolojik belirtiler tedavi ile açıklanamayan şuur kayıbı (28/44, %63,6), focal nörolojik defisit (21/44, %47,7) and nöbet (9/44, %20,4). SSS tutulumu olan hastalarda yoğunbakımda yatış sürelerinde uzama, ventilator desteği gereksinimde artış ve mortalitede artış görüldü. Nörolojik semptomları olan 44 hastaya beyin MRG çekildi. MRG çekilen hastalarda 68,3 ortalama yaş (45–78). 32 hastanın (%72) MRG’nda akut bulgular saptandı. Beyin MR görüntülemesinde en sık konulan tanılar akut ve subakut infarktlardı. Sonuç: Merkezi sinir sistemi bulgularının mekanizması hala belirsizdir, COVID-19 hastalarında nörolojik semptomlar özellikle yoğun bakım ünitelerinde önemli bir sorundur. Bu nedenle SSS tutulumunun erken tespiti ve tedavisi çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Efficacy Of Magnetic Resonance Imaging As A Tool To Assess Central Nervous System Involvement Of Covid-19
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study was to identify patients with acute neurological findings associated with COVID-19 and to demonstrate the effectiveness of magnetic resonance imaging (MRI) in its diagnosis. Materials and Methods: Between June 2020 and December 2021, 90 patients who were diagnosed with Covid-19 in our clinic, had pneumonia findings in the lung, acute neurological findings, and brain MRI were included in the study. Results were evaluated retrospectively for 46 patients without central nervous system (CNS) involvement and 44 patients with CNS findings. Results: The most common neurological symptoms in COVID-19 patients; Unexplained loss of consciousness by treatment (28/44, 63.6%), focal neurologic deficits (21/44, 47.7%), and seizures (9/44, 20.4%). Increased mortality, increment in the need for ventilator support, and prolonged stay in the intensive care unit were observed in patients with CNS findings. Brain MRI was performed on 44 patients with neurological symptoms. Mean age of 68.3 years (45–78) in patients undergoing MRI. Acute findings were detected in MRI of 32 patients (72%). The most common diagnoses in brain MRI were acute and subacute infarcts. Conclusion: The mechanism of CNS manifestations is still unclear, and neurological symptoms in COVID-19 patients are an important problem, especially in intensive care units. Therefore, early detection and treatment of CNS involvement are very important.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.845
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal