User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 141
 Downloands 28
ELİF KARAKAŞ’IN LANETLİ GENLER (1995) ADLI ESERİNDE GOTİK İMGELER
2021
Journal:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Author:  
Abstract:

Gotik, on sekizinci yüzyılda edebiyatta önemli bir kurgu türü olarak ortaya çıkmasından önce, Orta Çağ'da ağırlıklı olarak mimaride, sonraki yüzyıllarda ise güzel sanatlarda kullanılmıştır. Horace Walpole’un The Castle of Otranto (1764), adlı eseri İngiliz Edebiyatı’nın en eski gotik kurgu örneği olarak kabul edilmektedir. Türk Edebiyatı’nda Hüseyin Rahmi Gürpınar, gotik romanın öncülerindendir. Ali Rıza Seyfi Bey, Drakula İstanbul’da (1930) adlı eserinde gotik unsurları kullanan bir diğer önemli Türk romancıdır. Gotik kurgu ve unsurlarının etkisi yirminci ve yirmi birinci yüzyıl Türk Edebiyatında yeterince hissedilmemektedir. Gotik tür denince akla öncelikle Batı edebiyatında üretilen edebi eserler gelmektedir. Bu bağlamda, Elif Karakaş'ın 1995 yılında yazdığı Lanetli Genler (1995), yirminci yüzyılda Türk Edebiyatı’nda gotik unsurlarla önemli ölçüde kullanıldığı bir roman olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, gotik kavramının bir terim olarak açıklanması ve bazı görsel sanatlarda ortaya çıkışı hakkında kısa bilgiler verildikten sonra, İngiliz Edebiyatı’nda gotik kurgunun ortaya çıkışı ve gotik kurgunun Türk Edebiyatı’na etkisi hakkında kısa bilgiler verilecektir. Bu çalışmanın temel amacı, Gotik imgelerin Türk Edebiyatı’nda erken dönem etkilerinden kısaca bahsettikten sonra, Elif Karataş’ın Lanetli Genler romanındaki gotik kurgunun etkilerine odaklanmaktır. Lanetli Genler, okur odaklı eleştirel yöntem ile incelenecek ve bu çalışmada yalnızlık, renkler, karamsarlık, korku, kimlik çatışması, acı, kasvetli ortamlar, intikam, lanet, cinayet ve hayaletler, gulyabani ve vampir gibi bazı doğaüstü karakterler incelenecek

Keywords:

null
2021
Author:  
0
2021
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Journal of Social and Humanities Sciences Research

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 2.160
Cite : 24
2023 Impact : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research