Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 5
Yapılarda Yeni İşlev Seçimi İçin Bulanık Mantık Tabanlı Karar Destek Sistemlerinin Kullanımı
2023
Dergi:  
Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yapıldıkları döneme dair önemli bir belge niteliği taşıyan, özgün niteliklerini korumayı başarabilmiş yapılar, kimi faktörler neticesinde terkedilmekte ve işlevlerini yitirmektedir. İşlevini kaybetmiş özgün yapıların, pasif bir koruma anlayışı yerine, yeniden işlevlendirme ile kullanılmaya devam edilmesi oldukça önemlidir. Bu durum, yapıların sürdürülebilirliğinin sağlanmasının yanında ekonomik, ekolojik ve toplumsal faydaları da beraberinde getirmektedir. Yapı için uygun işlev seçeneğinin belirlenebilmesi adına, mevcut yapı stokunun mekânsal analizleri ile fonksiyona dair beklentiler arasındaki ilişkiyi sistematize eden ve tasarımcılara karar vermede yardımcı olan karar destek sistemlerinden faydalanılabilir. Bu sistemlerden, tasarım ve yapım aşamalarına geçilmeden önce, yapının yeniden kullanım amacına yönelik en uygun işlev seçeneğinin belirlenebilmesi için kantitatif bir değer şeklinde sistematik ve rasyonel bir yöntemle sonuç üretmesi beklenir. Bu sonuçların üretilmesi için çalışmada bulanık mantık yöntemi seçilerek sonuçlar gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Using Fuzzy Logic Based Decision Support Systems For New Function Selection In Structures
2023
Yazar:  
Özet:

These buildings, which function as important documents for the period in which they were built, and which have managed to preserve their original qualities, have been abandoned as a result of various some factors and have lose their functionality. It is very important to continue to use these original structures, which have since lost their functionality, with re-functioning as opposed to a passive conservation approach. Architectural decision support systems, used to create a solution mechanism can assist architects in deciding on the most appropriate function option for building by systematizing the relationship between spatial analysis of the existing building stock and functional expectations. Accordingly, the results were observed by using fuzzy logic method in order to determine the most suitable function option before the design and construction phases for reuse of the building were started.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 267
Atıf : 311
Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi