Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
RİCHARD POWERS’IN KAZANÇ VE LATİFE TEKİN’İN BERJİ KRİSTİN: ÇÖP TEPELERİNDEN MASALLAR ESERLERİNDE EKOHASTALIK
2024
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makale, Richard Powers'ın Kazanç (1998) ve Latife Tekin'in Berji Kristin: Çöp Tepelerinden Masallar (1984) adlı eserlerindeki “ekohastalığı” Heather Houser'ın Ecosicknesss: In Contemporary U.S. Fiction (2014) kitabının ışığında incelemeyi amaçlamaktadır. Romanların analizi, çevre ve sağlığın karşılıklı etkileşimini vurgulaması açısından dikkat çekicidir. Bu makale, romanlarda ekohastalığın izini Stacy Alaimo'nun transbedenlilik kavramı ile Rob Nixon'un yavaş şiddet kavramı ve Buell'in toksisite yorumuyla birlikte sürmektedir. Esas olarak toksik maddelerin önemini, çevre ve insan vücuduyla olan etkileşimlerini ve onlar üzerinde giderek artan zararlı etkilerini tartışmaktadır. Yazarlar, insanoğlunun canlı ve cansızların karşılıklı bağımlılığı konusundaki bilgisizliğinin ekolojik sonuçlarını ve zehirli sahneleri sürdürmenin sorumluluğunu açığa çıkarırlar. Yazıları, toksik kirlenme, çevre kirliliği, kirlenmiş özel ve kamusal alanlar ve teknolojik veya endüstriyel toksik risklerin insanlar ve insan olmayanlar üzerindeki etkisi gibi çevresel sorunları tanımlamaktadır. Romanlarında ana odak noktası, karakterlerin bedenlerinin ve zihinlerinin çevrelerine nasıl hapsolduğudur. Bu makale, yakın okumalar yaparak, Powers ve Tekin'in insan vücudu ve fiziksel dünya arasındaki ilişkiyi nasıl ele aldıklarını, özellikle toksisite, kirlilik ve kontaminasyon şeklindeki ekolojik krizler nedeniyle insan ve çevre sağlığı kaybını nasıl açıkladıklarını ve sorumluluk etiği yoluyla çevresel bozulmaya ilişkin sorun ve endişelerle nasıl ilgilendiklerini açığa çıkarmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Ecosickness In Gain By Richard Powers and Berji Kristin: The Tales From The Garbage Hills By Lati̇fe Teki̇n
2024
Yazar:  
Özet:

This article aims to investigate “ecosickness” in Gain (1998) by Richard Powers and Berji Kristin: Tales from the Garbage Hills (1984) by Latife Tekin in the light of Ecosicknesss: In Contemporary U.S. Fiction (2014) by Heather Houser. The analysis of the novels is remarkable, especially in terms of their underlining the mutuality of environment and health. Concerning the concept of trans-corporeality by Stacy Alaimo in conjunction with Rob Nixon’s concept of slow violence and Buell’s interpretation of toxicity, this article traces ecosickness in these novels. It mainly discusses the significance of toxic materials and their interference with the environment and human bodies, and their increasingly harmful effects on them. The writers unveil the ecological consequences of human ignorance of the interdependencies of the living and non-living and the responsibility for perpetuating toxic scenes. Their writings identify environmental issues like toxic contamination, environmental pollution, contaminated private and public spheres, and the impact of technological or industrial toxic risks on humans and non-humans. The main focus in their novels is on how the bodies and minds of the characters in their novels are enmeshed in their environments. By deploying close readings, it explores how Powers and Tekin underline the link between capitalism's intention to expand profit and environmental degradation and reflect environmental issues in the form of ecosickness. It reveals how they consider the correlation between human bodies and their physical world, explain the loss of human health and environmental health due to ecological crises, especially in the form of pollution, contamination and toxicity, and engage with issues on environmental degradation through ethics of responsibility.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 224
Atıf : 320
2023 Impact/Etki : 0.036
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi