Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 1
Görüntü-Metre ile görüntü işleme tabanlı mesafe ölçümü
2023
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde görüntü sensörleri (kameralar), görüntü analizi (sınıflandırma, segmentasyon vb.) ve sentezi (nesne tespit, takip, mesafe tespiti vb.) için yaygın olarak kullanılmaktadır. Çalışmada lazer-metre, lidar-metre, radar ve benzeri endüstriyel amaçlar için kullanılabilecek, görüntü işleme tabanlı bir ölçüm cihazının (Image-meter) geliştirilmesi için teorik temellerin atılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla literatürdeki görüntü işleme tabanlı mesafe tespit yöntemleri incelenmiştir. Bu yöntemlerin başarımını olumsuz etkileyen temel etkenler tespit edilmiş, bu etkenlerden etkilenmeyen yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Geliştirilmesi planlanan ölçüm cihazı teorik temellere oturtulmuştur. Bu teorik temellerin işletilmesi donanımsal ve yazılımsal bileşenlere dayandırılmıştır. Çalışmada bu teorik temeller verilmiş, donanımsal ve yazılımsal bileşenlerin tasarımları gerçekleştirilmiştir. 1-1000m için yapılan hesaplamalar sonucunda %0.2’nin altında başarı oranına ulaşılabileceği belirlenmiştir. Donanımsal ve yazılımsal bileşenlerin bu hata oranını artıracağı aşikardır. Bu hatalar standart ve random hatalardan oluşacaktır. Çalışmada bu hatalar öngörülmüş ve mesafe ölçüm denklemine ilave edilmiştir. Öngörülen hataların tespiti donanımsal prototipin ve yazılım bileşenlerin geliştirilmesi ile gelecek çalışmada belirlenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Distance Measurement Based on Image Processing
2023
Yazar:  
Özet:

Today, image sensors (cams), image analysis (classing, segmentation, etc.) and synthesis (object detection, tracking, distance detection, etc.) It is widely used. The study aims to put the theoretical foundations for the development of a image-based measuring device (Image-meter) that can be used for laser-meter, ledar-meter, radar and similar industrial purposes. For this purpose, the methods of distance detection based on image processing in literature have been studied. The main factors that negatively affect the success of these methods have been identified, a new method has been developed that is not affected by these factors. The planned measurement device is based on theoretical foundations. The operation of these theoretical foundations is based on hardware and software components. In the study, these theoretical foundations were given, hardware and software components were designed and implemented. The results of the calculations for 1-1000m were determined that the success rate could be reached below 0.2%. It is clear that hardware and software components will increase this error rate. These errors will consist of standard and random errors. In the study, these errors were predicted and added to the distance measurement equation. The detection of the forecast errors will be determined in the future study with the development of hardware prototypes and software components.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.272
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi