Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 6
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YEME TUTUM VE DAVRANIŞLARINA İLİŞKİN BAZI FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ
2019
Dergi:  
Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Üniversite döneminde gençler, alıştıkları aile ortamından ayrılmakta, stres düzeyleri artmakta, beslenme düzenleri değişmekte ve dış etkilere daha açık hale gelmektedirler. Bu dönem ayrıca yeme bozuklukları prevalansının en fazla olduğu yaş aralığı olarak da bilinmektedir.  Bu araştırma yeme bozuklukları açısından hassas bir popülasyon olan üniversite öğrencilerinin olumsuz yeme tutum ve davranışlarının gelişiminde rol oynayan faktörleri belirlemek amacıyla 339 (164 erkek ve 175 kadın) üniversite öğrencisi üzerinde yapılmıştır.  Çalışma kapsamında bireylere genel bilgiler, sağlık bilgileri, beslenme alışkanlıklarına ait sorular, yeme tutum testi (YTT-26) ve Hollanda yeme davranışı anketi (DEBQ) bölümlerinden oluşan anket formu uygulanmıştır. Bireylerin vücut ağırlığı (kg) ve boy uzunluğu (cm) ölçümleri alınarak beden kütle indeksleri (kg/m2) hesaplanmıştır. Yaş gruplarına göre yeme davranışı bozukluğu riski olan birey sayısı 18-19 yaş grubunda %35,7 20-22 yaş grubunda %26,4 23-25 yaş grubunda % 23,7 olarak bulunmuştur (p>0,05). Yeme davranışı bozukluğu riski olan birey sayısı ve duygusal yeme davranışı skorunun kadınlarda erkeklerden anlamlı şekilde fazla olduğu saptanmıştır (p<0,05). Diyet yapma geçmişine sahip bireylerin yeme tutum testi, duygusal ve kısıtlı yeme davranışı skorları diyet yapma geçmişine sahip olmayan bireylerden daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Beden kütle indeksi (BKİ) ile kısıtlı ve duygusal yeme skorları arasında pozitif yönlü anlamlı bir korelasyon görülmüştür (rkısıtlı=0,267rduygusal=0,163p<0,05). Duygusal ve kısıtlı yeme skorları zayıf bireylerde normal ve şişmanlara göre daha düşük bulunmuştur (p<0,05).  Genç bireylerde cinsiyet, BKİ ve diyet yapma geçmişi ile yeme tutum ve davranışlarının ilişkili olduğu bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Students at the university’s eating and behavior factors
2019
Yazar:  
Özet:

During the university period, young people are leaving the family environment they are used to, increasing stress levels, changing diet and becoming more exposed to external effects. This period is also known as the age range in which eating disorders are prevalent.  This study was conducted on 339 (164 men and 175 women) university students in order to determine the factors that play a role in the development of negative eating attitudes and behaviors of university students, who are a sensitive population in terms of eating disorders.  In the framework of the study, the survey form was applied to individuals consisting of general information, health information, questions about eating habits, eating attitude test (YTT-26) and the Dutch eating behavior survey (DEBQ) sections. The body weight (kg) and length (cm) of individuals are measured by the body mass index (kg/m2). According to age groups, the number of individuals with the risk of eating behavior disorders was 35.7 per cent in the age group 18-19; 26.4 per cent in the age group 20-22; 23.7 per cent in the age group 23-25 (p>0.05). The number of individuals with the risk of eating behavior disorder and the score of emotional eating behavior in women has been found to be significantly higher than in men (p<0,05). The eating attitude test, emotional and restricted eating behavior scores of individuals with a diet history were higher than those with a diet history (p<0,05). The body mass index (BMI) and the limited and emotional eating scores have seen a positive meaningful correlation (limited = 0,267; emotional = 0,163; p<0,05). Emotional and limited eating scores were found lower in weak individuals than normal and obese (p<0,05).  Young individuals have been found to be related to gender, BMI and diet history with their eating attitudes and behaviors.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 214
Atıf : 801
Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi