Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 31
 İndirme 5
Bir Üniversite Hastanesine Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporuna Başvuran Olguların Klinik ve Sosyodemografik Özellikleri
2020
Dergi:  
Osmangazi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu’na (ÇÖZGER) başvuran çocuk ve ergen olgularda başvuru nedenleri, olguların sosyodemografik özellikleri ve psikiyatrik tanı dağılımlarının saptanması amaçlanmıştır. Bu çalışmada 2019 Şubat – 2019 Ekim tarihleri arasında hastanemiz sağlık kuruluna ÇÖZGER için başvuran 0-18 yaş arası 307 çocuk ve ergenin dosya verileri geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya yaş ortalaması 9.10±4.60 olan toplam 307 olgu dahil edilmiştir.  Çalışmaya katılan olguların 116 (%37.8) tanesi kız cinsiyetteyken 191 (%62.2) olgu erkekti. ÇÖZGER için en sık başvuruyu % 52.4 oranla özel eğitim için yapılan başvurular oluşturmaktadır. Tüm başvurular değerlendirildiğinde % 52.7 (n= 165) oranında gecikmiş dönüm noktası tespit edilmiştir. Gecikmiş dönüm noktası tanısında da en sık % 47.9 (n:79) ile hafif düzeyde gecikme bulunmuştur. Erkek ve kız çocuklar arasında psikopatoloji varlığı bakımından anlamlı fark saptanamamıştır (p = 0.303). ÇÖZGER raporu için başvuran 307 olgudan 173’ünde (%56.4) ek bir tıbbi hastalık saptanmıştır. Eşlik eden tıbbi hastalıkları sistemler açısından incelendiğinde ise en sık nörolojik hastalıkların olduğu bulunmuştur (%40).  ÇÖZGER için sağlık kuruluna başvuran çocuk ve ergenlerle ilgili verilerin belirlenmesi hem çocuk psikiyatrisi hem de diğer branşlardaki uzman hekimlere yol gösterici olacaktır. Bulgularımızın diğer merkezlerdeki örneklemlerin de değerlendirildiği ileri araştırmalarla desteklenmesi gerekmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Clinical and sociodemographic characteristics of cases applying for the Special Requirements Report for Children to a University Hospital
2020
Yazar:  
Özet:

This study aims to identify the causes of application in children and adolescents who apply to the Special Requirements Report for Children, the sociodemographic characteristics of the events and the distribution of psychiatric diagnosis. In this study, data of 307 children and adolescents between February 2019 and October 2019 who apply for Solution to our hospital’s health council have been recurrently assessed. The study included a total of 307 facts with an average age of 9.10±4.60.  Of the cases involved in the study, 116 (37.8) were female and 191 (62.2) were male. The number of applications for special training is 52.4%. When all applications were evaluated, a delayed turnpoint was found at 52.7 % (n=165). In the diagnosis of the delayed turning point, a slight delay was observed by 47.9% (n:79) and a slight delay. There is no significant difference in psychopathology between men and girls (p = 0.303). In 173 of the 307 cases requested for the Solution Report (56.4%), an additional medical disease was identified. When the associated medical diseases were studied from the point of view of systems, it was found that there were inflamatory neurological diseases (40%).  Identification of the data concerning children and adolescents who apply to the health council for SOLUTION will be a guide to both children's psychiatrists and specialists in other branches. Our findings must be supported by advanced research that assesses samples in other centers as well.

Anahtar Kelimeler:

Clinical and Sociodemographic Characteristics Of Cases Presenting To An University Hospital For Special Need Reports For Children
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, it was aimed to identify sociodemographic features, reasons for application and distribution of psychiatric diagnoses within a sample of children and adolescents who had applied to special need reports for children (SNRFC) of the center the research was conducted in. Data from the charts of 307 children and adolescents aged between 0-18 years who had applied to the SNRFC of our hospital between the dates February 2019 and October 2019, were analyzed retrospectively. A total of 307 patients were included in the study, with a mean age of 9.10±4.60. 116 (37.8%) of the cases were female and 191 (62.2%) were male. The most common admission to SNRFC consists of admissions made for special education with a rate of 52.4%. When all admissions were evaluated, 52.7% (n = 165) delayed milestones were determined. The most frequent delay milestones diagnosis was mild delay with 47.9% (n: 79). There was no significant difference between boys and girls in terms of psychopathology (p = 0.303). 173 (56.4%) of the 307 patients who applied for the SNFRC report had an additional medical illness. When the accompanying medical diseases were examined in terms of systems, it was found that neurological diseases were the most common (40%). Determining the data about children and adolescents who apply to the health committee for SNRFC will guide both pediatric psychiatry and specialist physicians in other fields. Our findings need to be supported by further research, where samples from other centers are also evaluated.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Osmangazi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 832
Atıf : 533
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q3
124/222

Osmangazi Tıp Dergisi