Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 4
Sinemada Toplumsal Cinsiyetin İdeolojik İşlevleri: Mor Yıllar Film Analizi
2021
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumsal Cinsiyet kavramı son zamanlarda sanatın tüm alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu kavramın geniş istifade alanlardan biri de sinemadır. Çalışmada 1985 yılında Steven Spielberg’in yönetmenliğini üstlendiği Mor Yıllar filmindeki toplumsal cinsiyet kavramının ideolojik işlevleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi ve katmanlararasılık (intersectionality) yöntemi bağlamında filmde toplumsal cinsiyetin ideolojik işlevleri, kadın erkek eşitliği, toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsellik, sınıf, ırk, din, siyasi farklılıklar ve bunun getirdiği sonuçlar üzerinde durulmuştur. Mor Yıllar filminde, özellikle ideolojik işlevlere özgü ırksal, dinsel, sınıfsal ve cinsel konular toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında incelenmiştir. Film boyunca kadın karakterlerin toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı göstermiş olduğu tepki filmin önemli özelliklerindendir. Çalışmanın sonunda kadınların erkeklere ‘ses’ çıkardığı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği dengesinin bozulduğu görülmektedir. Filmde aynı zamanda ideolojik işlevler açısından Afro-amerikanların ‘beyazlar’ tarafından hem ırksal, hem de sınıfsal olarak ezildiği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Sinemada Toplumsal Cinsiyetin İdeolojik İşlevleri: Mor Yıllar Film Analizi
2021
Yazar:  
Özet:

The concept of social gender has been frequently used in all areas of art in recent times. One of the great areas of this concept is the cinema. The study aimed at studying the concept of social gender in the Mor Years film, directed by Steven Spielberg in 1985, in terms of the ideological functions. Qualitative research methods in the context of the content analysis and the method of intersectionality (intersectionality) in the film focused on the ideological functions of social gender, female male equality, social gender roles and gender, class, race, religion, political differences and the results it brings. In the Mor Years film, racial, religious, classical and sexual issues specific to ideological functions are studied in the context of social gender roles. The reaction that female characters have shown against social gender inequality throughout the film is one of the key features of the film. At the end of the study, it was found that women made a 'sound' to men and that the social inequality of gender was deteriorated. The film also concludes that in terms of ideological functions, the Afro-Americans were repressed by the 'white' both racial and classical.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 693
Atıf : 2.671
2023 Impact/Etki : 0.278
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi