Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 57
 İndirme 19
TÜRK MUTFAĞINDA TÜKETİLEN YEMEKLERİN MUTFAK EĞİTİMİ ALAN BİREYLER TARAFINDAN BİLİNME DURUMUNUN TESPİTİ
2021
Dergi:  
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk mutfak kültürü farklı etnik kökenlerin bir arada yaşaması ile oluşan ortak bir gelenektir. Düğünler, cenazeler, bayramlar ve dini günlerde ikram edilen yemek ve yemeklerin soyut anlamları özel günlerin önemli bir parçasıdır. Mutfak, bir milletin sahip olduğu kültürün önemli bir parçasıdır. Özellikle küreselleşmeyle birlikte, yeni neslin Türk mutfak kültürü ile ilgili algılamasının değerlendirilmesi gerekmektedir. Gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı, Türk mutfağında tüketilen yemeklerin mutfak alanında eğitim alan bireyler tarafından bilinme durumunun incelenmesidir. Çalışmada, kolayda örneklem yöntemi kullanılarak sosyal medya üzerinden internet anketi ile 158 kişiden kullanılabilir veri elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizleri sonucunda katılımcıların önemli bir kısmının Akıtmaç, Bulamaç, Kaygana, Samsa, Tutmaç çorbası\yemeği ve Oğmaç çorbası hakkında bilgi sahibi olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, Türk mutfağı veya yöresel mutfaklar dersi alma durumunun, Türk mutfağında tüketilen yemeklerin bilinirlik şekli üzerindeki etkisini belirlemek amacı ile ki-kare testinden yararlanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, katılımcıların Türk Mutfağı veya Yöresel Mutfak dersi alma durumunun, Türk mutfağında tüketilen yemeklerin bilinmesi üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu dersleri alan katılımcıların Türk mutfağında tüketilen yemeklerin yapılması ve sunumu hakkında daha fazla bilgi sahibi oldukları ve bu yemeklerin en az bir kez yapılma oranının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu dersleri almayanların büyük bir çoğunluğunun ise bu yemekleri bilmedikleri tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre uygulamacılara ve araştırmacılara birtakım öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of The Status Of Knowledge Of The Foods Consumed In The Turkish Cuisine By Individuals Taking Kitchen Education
2021
Yazar:  
Özet:

Turkish culinary culture is a common tradition created by the coexistence of different ethnic origins. Food served at weddings, funerals, holidays and religious days is an important part of these days. Cuisine is an important part of a nation's culture. Especially with the globalization, the perception of the new generation with Turkish cuisine culture should be evaluated. The aim of this study is to analyze the awareness status of the food consumed in Turkish cuisine by individuals who are trained in the culinary field. The scale was organized as an internet survey and available data was obtained from 158 people on social media with convenience sampling method. As a result of the analysis, it is determined that a significant part of the participants did not have information about Akıtmaç, Bulamaç, Kaygana, Samsa, Tutmaç soup\meal ve Oğmaç soup. The chi-square test was used to determine the effect of taking a Turkish cuisine or local cuisine course on the awareness of the dishes consumed in Turkish cuisine. As a result of the analysis, it was determined that the participants' Turkish Cuisine or local cuisine course had an effect on knowing the dishes consumed in Turkish cuisine. It was determined that the participants who took these courses had more information about the preparation and presentation of the dishes consumed in Turkish cuisine, and the rate of making these dishes at least once was higher. It is determined that the majority of those who did not take these courses not know these dishes. According to the results obtained, some suggestions were given to the practitioners and researchers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 406
Atıf : 1.041
2023 Impact/Etki : 0.138
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi