Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 2
MİR CAFER BAĞIROV ÖRNEĞİNDE SOVYETLER BİRLİĞİ’NİN İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI İRAN POLİTİKASI
2021
Dergi:  
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS
Yazar:  
Özet:

Sovyetler Birliği’nin Çarlık Rusya’sından miras aldığı sıcak denizlere inme, daha fazla petrol ve maden kaynağına ulaşma ve ekonomik hâkimiyet alanını genişletme gibi emelleri bulunmaktaydı. İran ise genel anlamda Sovyetler Birliği’nin bu arzularını gerçekleştirebileceği bir konumdaydı. Ancak İran üzerinde hâkimiyet kurmak isteyen tek ülke Sovyetler Birliği değildi. Hindistan’da egemen olan İngiltere Sovyetlerden çok önce İran’ın güneyine gelmişti. İngilizlerin İran’daki varlığı Sovyetlerin bu ülke üzerinde genişlemesinin önündeki en büyük engeldi. Bu durum iki ülke arasında İran konusunda İkinci Dünya Savaşı’na kadar bir çekişmenin yaşanmasına neden olmuştu. Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın saldırısına uğraması İran konusunda anlaşmazlık yaşayan bu iki ülkeyi İran’ın işgal edilmesi düşüncesinde birleştirmişti. Ancak İran konusunda müttefikler arasındaki bu ortaklık Alman tehlikesinin azalmasından sonra değişmeye başlamıştı. 1944 yılına gelindiğinde ise İran üzerindeki tarihi İngiliz-Rus anlaşmazlığı yeniden patlak vermişti. Bu tarihten sonra İran üzerindeki tarihi emellerini gerçekleştirmek isteyen Sovyetler Birliği işgalden önce ve işgal yılları boyunca alt yapısını oluşturduğu planlarını icra etmeye başlamıştı. Bu çalışmada Sovyetler Birliği’nin 1941-46 yıllarında İran üzerindeki tarihi emellerine ulaşma yolunda Mir Cafer Bağırov örneğinde takip ettiği ve farklı dönemlere göre değişen İran siyaseti aktarmaya çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

MIR CAFER BAĞIROV IN THE USSR'S Second World War Iranian Police
2021
Yazar:  
Özet:

The Soviet Union had commands such as landing in the hot seas that the Tsarish Russia inherited, getting more oil and mining resources and expanding the area of economic sovereignty. Iran, in general, was in a position where the Soviet Union could fulfill these wishes. But the only country that wanted to dominate Iran was not the Soviet Union. Britain, which dominated India, came to the south of Iran long before the Soviet Union. The presence of the British in Iran was the biggest obstacle to the expansion of the Soviets over this country. This situation led to a dispute between the two countries about Iran until World War II. The Soviet Union was attacked by Germany in the Second World War and united the two countries that had a dispute about Iran in the idea of Iran’s occupation. But this partnership between the allies in Iran began to change after the German danger was reduced. In 1944, the historic British-Russian dispute over Iran was rebounded. After this date, the Soviet Union, which wanted to carry out its historic emissions on Iran, had begun to implement its plans that it formed its sub-structure before and throughout the years of occupation. In this study, we will try to translate the Iranian policy followed by Mir Cafer Bağırov in the way the Soviet Union reached its historic emissions on Iran in the years 1941-46 and varied according to different periods.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 732
Atıf : 1.940
2023 Impact/Etki : 0.257
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS