User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 2
Kariyer Psikolojik Danışmanlığı Öz–Yeterlik Ölçeği Türkçe Formu: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
2021
Journal:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Öz: Bu çalışmanın amacı, O’Brien, Heppner, Flores ve Bikos (1997) tarafından geliştirilen Kariyer Psikolojik Danışmanlığı Öz- Yeterlik Ölçeğini Türkçe’ye uyarlamak, geçerlik ve güvenirlik çalışmalarını gerçekleştirmektir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, öncelikle ölçek maddelerinin Türkçe’ye çevirisi yapılmış ardından uzman görüşü ve hedef kitleye benzer olarak küçük bir gruptan (n = 8) maddelerin anlaşılabilirliğine ilişkin görüş alınmıştır. Ölçek formu ile yaşları 22 ile 62, tecrübeleri ise 1 ile 38 yıl arasında değişen psikolojik danışmanlardan, yüksek lisans veya doktora yapan alan mezunlarından olmak üzere 154’ü kadın, 71’i erkek toplam 225 katılımcıdan veri toplanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi (DFA) bulgularına dayalı olarak bazı maddelere ait hatalar ilişkilendirilmiş ve önerilerin uygulanması sonucunda dört faktörlü yapının doğrulandığı görülmüştür. Ölçeğe ilişkin uyum geçerliği çalışması kapsamında, Lent ve ark., (2003) tarafından geliştirilen Psikolojik Danışma Öz- Yeterlik Ölçeği’nden yararlanılmıştır. Psikolojik danışmanların yeterlik algılarını konu alan iki ölçek arasındaki anlamlı ve beklenen yöndeki ilişkiler kariyer psikolojik danışmanlığı öz-yeterlik ölçeğinin geçerliğini destekler nitelikledir. Ölçeğin, iç tutarlılık katsayısı terapötik süreç ve iş birliği becerileri alt ölçeği için .86, mesleki değerlendirme ve yorum yapma becerileri alt ölçeği için .90, çok kültürlü danışmanlığa yönelik yeterlik alt ölçeği için .84 ve iş dünyasındaki güncel eğilimler, etik ve kariyer araştırması alt ölçeği için .67’dir. Ölçeğin bütünü için iç tutarlılık katsayısı .93’tür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, tüm faktörler için hesaplanan iç tutarlık katsayılarının yeterli düzeyde ve orijinal çalışmadaki iç tutarlık katsayıları ile benzer olduğunu göstermektedir.

Keywords:

0
2021
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 902
Cite : 7.303
2023 Impact : 0.418
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi