Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
 İndirme 1
Osmanlıca Çocuk Sürelilerinin Tespiti, Arşiv Araştırması ve Dijitalizasyonu
2022
Dergi:  
Kesit Akademi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çocuk ve çocukluğa dair belirlemeler tarih boyunca her medeniyette, kültürde ve inanç sisteminde ayrıcalıklı bir yere sahip olmuştur. Osmanlı-Türk kültüründe de çocuğa özel bir ehemmiyet verildiği sözlü ve yazılı birçok kaynakta açık bir biçimde görülmektedir. Osmanlıca neşredilmiş çocuk ve gençlik temalı gazete, mecmua, salname, ruzname vb. birçok yayın Osmanlı-Türk modernleşmesinin bu konuya derin bir ilgi duyduğunun ve konuyu entelektüel bir zeminde ele alma gayretinde olduğunun önemli kanıtlarındandır. Osmanlı Devletinin son dönemine damgasını vuran modernleşme hamleleri askeri, siyasi, toplumsal birçok önemli alana sirayet ettiği gibi tüm bu alanların besleyicisi konumunda olan eğitim süreçlerini de içerecek bir şekilde gelişim göstermiştir. Dönemin Osmanlı bürokrat ve aydınları amaçladıkları asrileşme politikalarının gücü ve sürekliliği noktasında en temel eğitim süreçlerinden başlamak üzere yeni nesillerin belirlenen ideal yurttaş profilinde şekillenmesi için ciddi bir gayret göstermişlerdir. Örneğin eğitim kurumlarındaki müfredat modern Batılı anlamdaki bilgi ve değerleri ihtiva edecek şekilde yeniden dizayn edilmeye çalışılmıştır.  Eğitim süreçlerini desteleyecek mahiyette dönemin basın-yayın faaliyetleri de modernleşme hedefi bağlamında biçimlenmiş ve bu kapsamda çocuk ve gençlik üzerine yeni düşünceleri oluşturup yaygınlaştırmak üzere ciddi bir süreli yayın birikimi oluşturulmuştur. 1869 yılında ilk çocuk sürelisi olarak yayın hayatına başlayan “Mümeyyiz” gazetesi Osmanlıca çocuk ve gençlik temalı yayıncılık faaliyetlerinin başlangıcını teşkil etmektedir. Söz konusu gazetenin ardından çocuk temalı birçok sürelinin de yayın hayatına girdiği bilinmektedir. Özellikle bu yayınların terbiye, ahlak, sosyalizasyon, eğitim, kültür, eğlence vb. içerikli olduğu görülmektedir. Bu bağlamda yapılması hedeflenen arşiv taraması ile elde edilecek çocuk sürelilerinin tespit edilmesinin literatürdeki önemli bir eksikliği gidereceği ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Detection, archive research and digitalization of Ottoman children's periods
2022
Yazar:  
Özet:

Definitions of childhood and childhood have had a privileged place throughout history in every civilization, culture and system of beliefs. In the Ottoman-Turkish culture, it is also clearly seen in many verbal and written sources where a child is given a special authority. Romantically pleased children and youth theme newspapers, mecmua, salname, ruzname etc. Many publications are important evidence that the Ottoman-Turkish modernization is deeply interested in this topic and is trying to address the issue on an intellectual ground. The modernization movements that shake the mark to the last period of the Ottoman State have developed in a way that will include the educational processes that are in the nutrition position of all these areas, as it has spread into many important areas of military, political, and social. The Ottoman bureaucrates of the period and the brilliants have made a serious effort to form the new generations in the defined ideal citizen profile, starting from the most basic educational processes in the power and continuity of their policy of establishment. For example, the curriculum in educational institutions has been tried to be re-designed in such a way that will contain knowledge and values in the modern Western sense.  The period’s press-publishing activities are also formed in the context of the modernization goal and in this context a serious period of publication has been created to create and spread new ideas on children and youth. In 1869 the newspaper "Mümeyyiz", which began its publication life as the first childhood period, formed the beginning of children and youth-themed publication activities. It is known that after the newspaper, many of the children’s themes also entered the broadcasting life. Especially these publications are training, ethics, socialization, education, culture, entertainment, etc. It appears to be contained. In this context, it can be stated that the identification of childhood periods to be obtained by the targeted archive scan will eliminate a significant lack in literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kesit Akademi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.037
Atıf : 1.650
2023 Impact/Etki : 0.16
Kesit Akademi Dergisi