Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 15
Rıdvan Ağa’dan Süleyman Bey’e (1634-1774): Osmanlı Elçilik Heyetlerinin Avusturya Devlet Arşivindeki İzleri
2020
Dergi:  
Osmanlı Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Budin’in 1541’de eyalet olarak Osmanlı topraklarına katılmasıyla birlikte Os- manlılarla Avusturya Habsburgları birbiriyle komşu olmuş ve Zitvatorok Antlaşması (1606) ile iki gücün arasındaki diplomatik trafik artmıştı. Geçmişi XV. yüzyılın son- larına uzanan Osmanlı-Habsburg diplomatik tarihi üzerinde araştırmalar yapıldı- ğında, başvurulması gereken ana kaynaklardan birisi Avusturya Devlet Arşivleridir. Arşivlerde siyasî önemi haiz belgelerin yanında Viyana’da misafir olarak bulunmuş ve sayıları XVII. ve XVIII. yüzyıllar arasında büyük artış göstermiş Osmanlı elçilikleri- nin ağırlanma sürecini aydınlatma vasfına sahip çok sayıda belge bulunur. Osmanlı- Habsburg askerî mücadelesini kesin olarak nihayete erdiren Ziştovi Antlaşması’na (1791) kadar Viyana’ya yaklaşık doksan Osmanlı elçilik heyeti gönderilmiştir. Bu çalışmada, 1634-1774 yılları arasını kapsayan dönemde gönderilmiş elçiliklerin Habsburg kurumlarınca ne şekilde, nerede ağırlandıkları ve ağırlamadan kimlerin sorumlu olduğu soruları üzerinde durulmuştur. Bu makalede, şimdiye kadar ortaya konmuş veriler Avusturya Devlet Arşivlerinde bulunan belgelerin bir kısmını kullan- mak suretiyle elde edilen yeni bulgularla birleştirilerek, Osmanlı elçilik heyetlerini merkeze alarak Osmanlı-Habsburg diplomasi tarihine dair bir inceleme yapılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

From Rıdvan Ağa to Mr. Suleyman (1634-1774): Traces of the Ottoman Embassy Committees in the Austrian State Archive
2020
Yazar:  
Özet:

With Budin joining the Ottoman territory as a state in 1541, the Osmanites and the Austrian Habsburgs became neighbors and the diplomatic traffic between the two powers increased with the Zitvatorok Treaty (1606). The past XV. Research on the Ottoman-Habsburg diplomatic history, which extends to the end of the century, has been carried out, and one of the main sources to be applied is the Austrian State Archives. Political importance in the archives was found as a guest in Vienna along with the Haiz documents, and the numbers were XVII. and XVIII. There are numerous documents that have revealed a great increase between centuries in the Ottoman Embassy’s reception process. By the Ziştov Treaty (1791) which ended the Ottoman-Habsburg military struggle, about nine Ottoman embassy delegations were sent to Vienna. This study focuses on the questions of how, where, and who are responsible for the reception of the embassy sent during the period between 1634 and 1774 by the Habsburg institutions. In this article, the data that have been revealed so far, using some of the documents in the Austrian State Archives, combined with the new findings obtained by the Mac, the Ottoman Embassy delegations were centered and attempted to conduct an investigation of the history of Ottoman-Habsburg diplomacy.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Osmanlı Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.007
Atıf : 1.068
2023 Impact/Etki : 0.043
Osmanlı Araştırmaları