Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
 İndirme 3
Sedanter, sağlıklı, genç erkek bireylerde akut tüm vücut titreşim egzersizinin serum irisin seviyelerine etkileri
2022
Dergi:  
Pamukkale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tüm vücut titreşim egzersizi, titreşimli bir pilatform üzerinde statik ve dinamik egzersizlerin yapılabildiği, performansı arttırmak için kullanılan egzersiz modelidir. İrisinin, egzersiz etkisiyle salınan, beyaz yağ dokunun kahverengi yağ dokuya dönüşümünü sağlayarak enerji harcanmasını arttıran bir miyokin olduğu bildirilmiştir. Önceki çalışmalarda, farklı egzersiz türlerinin serum irisin seviyelerinde yaptığı etkiler araştırılmış olmakla birlikte, sedanter, sağlıklı, genç erkek bireylerde tüm vücut titreşim egzersizinin serum irisin seviyeleri üzerine etkisi bilinmemektedir. Bu çalışmada, tek seans uygulanan tüm vücut titreşim egzersizi protokolünü takiben olası serum irisin konsantrasyonu değişikliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza 12 sağlıklı, sedanter erkek birey dahil edilmiştir (ort yaş 21±2,67, beden kitle indeksi 25,37±2,01 kg/m2). Egzersiz programı, titreşimli bir pilatform (Power Plate) üzerinde yapılan 9 tane egzersizden oluşmaktadır. Bireylerden egzersiz öncesi ve hemen sonrası alınan venöz kan örneklerinde, ELISA yöntemi ile serum irisin konsantrasyonu ölçülmüştür. İstatistiksel analiz için Wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi kullanılmış, p≤0,05 değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Tüm vücut titreşim egzersizinin serum irisin seviyeleri üzerine etkileri incelendiğinde; egzersizden sonra istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artış bulunmuştur (egzersiz öncesi 14,31±1,48 pg/mL ve egzersiz sonrası 15,36±1,08 pg/mL; p=0,05). Nabız ve hematokritin tüm vücut titreşim egzersizine cevaben istatistiksel olarak önemli düzeyde arttığı (sırasıyla p=0,011 ve p=0,036), kan glukozunun ise azaldığı gözlenmiştir (p=0,005). Sonuç: Sedanter, sağlıklı, genç erkek bireylerde tek seans tüm vücut titreşim egzersizi programı sonrası serum irisin seviyelerinin akut olarak artması, irisinin enerji harcanmasında olumlu katkı sağlayabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Effects Of Acute Whole-body Vibration Exercise On Serum Irisin Levels In Sedentary, Healthy Young Males
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: Whole-body vibration exercise is an exercise model used to increase performance, in which static and dynamic exercises can be performed on a vibrating platform. It has been reported that irisin is a myokine that is released by the effect of exercise and increases energy expenditure by transforming white adipose tissue into brown adipose tissue. Although the effects of different exercise types on serum irisin levels have been investigated in previous studies, the effects of whole-body vibration exercise on serum irisin levels in sedentary healthy young male individuals is still unknown. In this study, it was aimed to investigate possible serum irisin concentration changes following a single bout of whole-body vibration exercise protocol. Materials and methods: Our study included 12 healthy sedentary male individuals (mean age 21±2.67, body mass index 25.37±2.01 kg/m2). The exercise training program consists of 9 exercises performed on a vibrating platform (Power Plate). Serum irisin concentration in venous blood samples was measured by ELISA method obtained from individuals before and immediately after exercise. Wilcoxon signed rank test was used for statistical analysis, and p≤0.05 values were considered statistically significant. Results: When the effects of whole-body vibration exercise on serum irisin levels were examined; statistically significant increase was found after exercise (before exercise 14.31±1.48 pg/mL and after exercise 15.36±1.08 pg/mL respectively; p=0.05). Heart rate and hematocrit increased significantly (p=0.011 and p=0.036, respectively) in response to whole-body vibration exercise, while blood glucose decreased (p=0.005). Conclusion: The acute increase in serum irisin levels after a single bout of whole-body vibration exercise program in sedentary healthy young male individuals shows that irisin may contribute to energy expenditure positively.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Pamukkale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.244
2023 Impact/Etki : 0.022
Pamukkale Tıp Dergisi