Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 5
Rehberlik Araştırma Merkezleri Tarafından Bir Ön Değerlendirme Raporu ile Yönlendirilen Olgularda Tanısal Tutarlılığın Değerlendirmesi
2022
Dergi:  
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ülkemizde özel gereksinimli çocukların sağlık kurulu raporlarında belirtilen tanıları ile özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından yapılan eğitsel değerlendirme ve tanılarında zaman zaman farklılıklar olabildiği klinik uygulamalarda görülmektedir. Bu çalışmada rehberlik araştırma merkezleri (RAM) tarafından değerlendirildikten sonra şüphelenilen psikiyatrik tanının belirtildiği bir ön rapor ile yönlendirilen olguların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma verileri, Ekim 2019-Şubat 2021 tarihleri arasında RAM tarafından değerlendirildikten sonra şüphelenilen psikiyatrik tanının belirtildiği bir ön rapor ile tıbbi değerlendirmesinin yapılması ve gerekli görülmesi halinde sağlık kurulu raporu çıkartılması için çocuk psikiyatrisine yönlendirilen olguların dosyalarının geriye dönük taranması ile elde edilmiştir. Toplamda 113 olgunun verilerine ulaşılmıştır. Bulgular: Olguların 44’ü (%38,9) kızlardan, 69’u (%61,1) erkeklerden oluşuyordu. Yaş ortalaması 9,0±2,22 yıldı. RAM tarafından yönlendirilen olguların %11,5’ine (n=13) çocuk psikiyatrisi değerlendirmesi sonrası RAM’nin şüphelendiği tanıdan farklı tanılar konuldu. Bu farklılık çalışmamızda istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). Ancak çocuk psikiyatrisi değerlendirmesi sonrası farklı tanı alıp almamanın cinsiyetler arasında karşılaştırılması ile yaş ortalamalarının karşılaştırılmasında istatistiksel anlamlılık saptanmadı (p>0,05). Ek olarak, kapsamlı ve uygulaması uzun süren Wechsler çocuklar için zeka ölçeği testinin çocuk psikiyatrisi değerlendirmelerinde anlamlı olarak daha fazla tercih edildiği belirlendi (p<0,05). Sonuç: Bulgularımız çocuk psikiyatrisi ve RAM değerlendirmelerinde anlamlı farklılıklar olduğunu göstermektedir. Bu durum bazı olguların özel eğitim haklarından yararlanmalarında gecikmelere neden olabilir. Çalışmamız, ortaya çıkabilecek gecikmelerin önlenmesinde kurumlar arasında iş birliği ve planlamaların gerektiğine işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The assessment of the diagnostic consistency in cases directed by a pre-evaluation report by the Guidelines Research Centers
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: In our country, the diagnosis indicated in the health council reports of children with special needs and the educational assessment and diagnosis conducted by the special educational assessment council are seen in clinical practices where differences may occur from time to time. This study aims to evaluate the facts directed by a preliminary report indicating the suspected psychiatric diagnosis after being evaluated by the guidance research centers (RAM). Tools and Methods: The study data was obtained by a preliminary report indicating the suspected psychiatric diagnosis after being evaluated by RAM between October 2019 and February 2021 and by a backward scan of the files of the facts addressed to the child psychiatrist for the medical evaluation and, if necessary, the report of the health council. In total, 113 data were received. Results: 44 of the cases consisted of girls (38.9 percent) and 69 (61.1 percent) men. The average age was 9,0±2,22 years. 11.5% of cases directed by RAM (n=13) were diagnosed differently from the diagnosis of RAM suspected after the psychiatric evaluation of children. This difference was found statistically meaningful in our study (p<0,05). However, there was no statistical significance in the comparison of gender differential diagnosis after the child's psychiatric assessment and the comparison of age average (p>0,05). In addition, the comprehensive and long-lasting Wechsler intelligence scale test for children was found to be significantly more preferred in children's psychiatric reviews (p<0,05). Result: Our findings show that there are significant differences in child psychiatrics and RAM assessments. This situation may cause delays in some incidents in enjoying the rights of private education. Our work indicates the need for cooperation and planning between the institutions in preventing possible delays.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 103
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi