Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 2
Çocukluk Çağı Travmaları ve Dürtüsellik: Ebeveyn Tutumlarının Aracı Rolü
2021
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çocukluk çağı travmaları (ÇÇT) toplumlarda sıkça görülen ve ruhsal şikayetler ya da ruhsal bozuklukların gelişimine sebep olabilecek risk faktörlerindendir. Araştırmamızın ilk amacı klinik olmayan bir örneklemde ÇÇT sıklığını saptamak ve bu durumun dürtüsellikle olan ilişkisini araştırmaktır. İkinci amacımız ise dürtüsellik gelişen kişilerde ebeveyn tutumlarının aracılık rolünü incelemektir. Araştırma grubunu çalışmaya katılmaya gönüllü olan, çalışmaya dahil edilme kriterlerine uygun 276 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Yüz yüze görüşme yapılan katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği ve Barrat Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu ölçekleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22.0 ve LISREL 8.8 istatistik programları kullanılmıştır. Araştırma grubunda ÇÇT yaygınlığı %30,9 bulunmuştur. En sık ÇÇT alt tipi duygu-sal istismar ve duygusal ihmaldir. Çocukluk çağı travmaları, dürtüselliğin gelişmesinde etkili bir faktördür ve ÇÇT öyküsü olan kişilerde dürtüselliğin gelişmesinde ebeveyn tutumları aracı rol oyna-maktadır. Çocuğun yaşadığı travmayı anlaması ve anlamlandırmasında ebeveynlerinden aldığı referanslar oldukça önemlidir. Bu konuda yapılacak ebeveyn eğitimleri, travmaya bağlı gelişecek psikopatolojilerin önlenmesi açısından oldukça önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Childhood Traumas and Impulsivity: The Mediating Role Of Parental Attitudes
2021
Yazar:  
Özet:

Childhood traumas (CT) are common and an important risk factor for the development of mental complaints and psychopathologies. The first aim of the research was to determine the frequency of CT in a non-clinical sample and to investigate the relationship between this and impulsivity. Our second aim was to examine the mediating role of parental attitudes in people with impulsivity. The research group consists of 276 university students who met the inclusion criteria. Sociodemographic information form, Childhood Trauma Scale, Child Rearing Attitude Scale and Barrate Impulsivity Scale Short Form were applied to the participants who were interviewed face to face. SPSS 22.0 and LISREL 8.8 were used for the data analysis. The prevalence of CT was 30.9% in the research group. The most common CT subtype is emotional abuse and emotional neglect. The relationship between CT and impulsivity has been found, and parental attitudes are the key factors in the development of impulsivity. References from the parents are very important in understanding and making sense of the trauma experienced by the child. Parent education on this subject is very important for the prevention of psychopathologies that will develop due to trauma.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.941
Atıf : 11.283
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi