Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Tuzluluk Stresinin Kolza Tohumunun (Brassica napus L.) Çimlenme ve Büyüme Özellikleri Üzerindeki Etkilerini Iyileştirmek için Askorbik Asit ile Tohum Hazırlama
2023
Dergi:  
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, farklı tuzluluk seviyeleri altında askorbik asit (AsA) ile tohum hazırlamanın kolza tohumlarının (Brassica napus L.) çimlenme ve fide özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, çalışmada beş tuzluluk seviyesi (0.20, 5.0, 10.0, 15.0 ve 20.0 dS m-1 NaCl) ve dört priming dozu (kontrol, 0.5, 1.0 ve 2.0 mM askorbik asit) incelenmiştir. Tuz stresi çimlenmeyi ve kökçük uzunluğu (RL), sapçık uzunluğu (PL), kökçük taze ağırlığı (RFW), sapçık taze ağırlığı (PFW), nihai çimlenme yüzdesi (FGP), çimlenme indeksi (GI), ortalama çimlenme süresi (MGT) ve vigor indeksi (SVI) gibi bazı çimlenme ve fide büyüme özelliklerini olumsuz etkilemiştir. AsA ile yapılan priming ise FGP, PFW ve tuz tolerans indeksi (STI) dışındaki tüm parametreleri olumlu etkilemiştir. Tuzluluk stresi ve priming etkileşimine göre en yüksek GI (125.3), MGT (1.63 gün), PFW (0.35 g) ve STI (%139.3) değerleri 5.0 dS m-1 tuzluluk stresi ve 1.0 mM AsA’de elde edilmiştir. Bununla birlikte, RL (10.6 cm) ve SVI (1170.7) için en yüksek değerler kontrol konusu ve 0.5 mM AsA dozunda elde edilirken, PL (1.7 cm) için en yüksek değer kontrol konusu ve 1.0 mM AsA dozunda elde edilmiştir. Düşük dozlarda (0.5 ve 1.0 mM) askorbik asit, çimlenme ve fide büyüme özellikleri üzerinde olumlu bir etkiye sahipken, daha yüksek konsantrasyonlar çimlenme üzerine toksik etki yapmıştır. Bu nedenle kolza tohumlarının 0.5 mM AsA dozu ile ön uygulamaya tabi tutulmasının tuz stresinin tohum çimlenmesi ve fide gelişimi üzerindeki kısıtlayıcı etkisini azaltabileceği sonucuna varılmıştır. Tuz stresi altında AsA uygulamasının kolzanın verim ve gelişme parametrelerine etkileri ile ilgili ileri araştırmaların yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Seed Priming With Ascorbic Acid To Ameliorate The Effects Of Salinity Stress On Germination and Growth Traits Of Rapeseed (brassica Napus L.)
2023
Yazar:  
Özet:

This study was conducted to determine the effects of seed priming with ascorbic acid (AsA) on germination and seedling characteristics of rapeseed (Brassica napus L.) under different salinity levels. To this end, the study examined five salinity levels (0.20, 5.0, 10.0, 15.0, and 20.0 dS m-1 NaCl) and four priming doses (control, 0.5, 1.0, and 2.0 mM ascorbic acid). Salt stress negatively affected germination and some plant growth traits, such as radicle length (RL), plumule length (PL), radicle fresh weight (RFW) and plumule fresh weight (PFW), finally germination percentage (FGP), germination index (GI), mean germination time (MGT) and seedling vigor index (SVI). On the other hand, priming with AsA positively affected all parameters except FGP, PFW and salt tolerance index (STI). According to the interaction of salinity stress and priming, the highest values for GI (125.3), MGT (1.63 days), PFW (0.35 g), and STI (139.3%) were obtained at 5.0 dS m-1 salinity stress and 1.0 mM AsA dose. However, the highest value was obtained for RL (10.6 cm) and SVI (1170.7) at the control treatment and 0.5 mM AsA dose, whereas the highest value was obtained for PL (1.7 cm) at the control treatment and 1.0 mM AsA dose. Ascorbic acid at low doses (0.5 and 1.0 mM) had a positive effect on seedling germination and growth traits, while higher concentrations had a toxic effect on germination. Thus, it was concluded that priming rapeseed seeds with an AsA dose of 0.5 mM could reduce the restrictive impact of salinity stress on seed germination and seedling improvement. Further studies on the yield and growth parameters of rapeseed under salt stress by AsA application are recommended.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 338
Atıf : 796
2023 Impact/Etki : 0.13
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi