Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
MARK RAVENHILL’İN SOPA ADLI OYUNUNUN ELEŞTİREL ANALİZİ: HEGEMONİK ÖZNELERİN OTORİTEYE BAŞKALDIRISI
2023
Dergi:  
Cankaya University Journal of Humanities and Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu makalenin amacı, geçmiş yıllarda İngiltere’nin eğitim sisteminde öğrenciler üzerinde gerçekleştirilen hegemonik yaklaşımı öğrenci-öğretmen açısından yapı–üst yapı bağlamında ele almak ve o dönemin disiplin anlayışındaki yanlışlıkları irdelemektir. Oyununun başlığını ironik şekilde Sopa (The Cane) olarak seçen Mark Ravenhill, iktidarın hegemonyasını uygulama aracı olarak kullandığı bir cezalandırma aracı olan sopa üzerinden geçmiş dönem eğitim sistemindeki yanlışlıklara dikkat çeker. Bir hegemonik güç ve otorite gösterisine dönüşen bu cezalandırma eylemi, Marksist düşünür Antonio Gramsci’nin nihai anlamını kazandırdığı hegemonya terimi üzerinden değerlendirilecektir. Bu terim, Gramsci’ye göre, egemen olanın, güç göstergesi olarak kendi üstünlüğünü ideolojik aygıtlar/yaklaşımlar kullanarak, sivil toplumun kitleler halinde bulunduğu okul, kilise gibi kurumlarda uygulamaya koyması olarak tanımlanabilir. İngiliz tiyatrosunda In-yer-face akımının da öncülerinden biri olan oyun yazarı Ravenhill’in Sopa (2019) oyunu, ideolojilerin kendi içerisinde tez ve antitezler ürettiği bir zaman aralığında İngiltere’nin geçmiş zaman diliminde uygulamaya konulan disiplin temelli yanlış bir hegemonya pratiğinin sonucunda meydana gelen bir dizi hatanın merkeze alındığı olaylar dizisini temel alır.

Anahtar Kelimeler:

A Critical Analysis Of Mark Ravenhill’s The Cane: Hegemonic Subjects’ Revolt Against Authority
2023
Yazar:  
Özet:

The purpose of this paper is to analyse the hegemonic approach taken toward students in the British education system in the past from the perspectives of both the students and the teachers within the framework of structure and superstructure and to search for the erroneous disciplinary beliefs prevalent then. Mark Ravenhill chooses The Cane for the title of his play ironically, a choice which draws attention to the cane as a punishment tool employed by the authority to exercise its hegemony, and to the deficiencies of the previous educational system. Turning into a display of hegemonic power and authority, this punishment act will be analysed through the term hegemony, believed to have been given its final meaning by Antonio Gramsci, a Marxist theorist. To Gramsci, this term is defined as the sovereign demonstrating its supremacy through ideological devices/techniques in institutions such as schools and churches, where large numbers of members present in civil society. The Cane (2019) by Mark Ravenhill, a pioneer of In-yer-face movement in British theatre, is the product of a flawed discipline-based hegemonic practice England used in the past when ideologies produced theses and antitheses, based on a chain of events revolving around a chain of mistakes.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Cankaya University Journal of Humanities and Social Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 420
Atıf : 431
Cankaya University Journal of Humanities and Social Sciences