Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 10
BAYRAM KÖSEOĞLU, TEFSİR İLMİ AÇISINDAN SÎBEVEYH’İN EL-KİTÂB’I, 152 SS, ANKARA: FECR YAYINLARI, 2022, ISBN: 978-625-8304-14-5.
2023
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sîbeveyh Amr b. Osmân b. Kanber (ö. 180/796), Basra dil mektebinin en önemli temsilcilerinden biridir. Onun telif etmiş olduğu “el-Kitâb” isimli eser, Arap dili gramerine dair günümüze ulaşan ilk hacimli eser olma hüviyetine haizdir. Söz konusu eser, Arap grameri kapsamında yer alan tüm kavramların temel kaynağı olduğu gibi daha sonra yapılmış olan dil ve gramer bağlantılı çalışmaların da ilk başvuru kitabı olmuştur. Ayrıca bu eser, hem Arap gramerinin oluşumuna hem sistemleşmesine ve hem de tekâmül süreçlerine büyük katkı sağlamıştır. Bu çerçevede eser üzerine yapılmış birçok şerh de bulunmaktadır. Bunun yanında el-Kitâb, kendisinden sonra telif edilen başta filolojik tefsirler olmak üzere daha pek çok tefsir çalışmasının temel kaynaklarından biri olmuştur. Zira Sîbeveyh, eserinde ele aldığı dil kuralına Arapların gündelik kullanımlarından ve şiirlerden örnekler verdiği gibi âyetlerden de deliller getirmiştir. el-Kitâb üzerine yapılan araştırmaların büyük çoğunluğu dil, belâgat, gramer, nahiv gibi Arapçanın farklı konularıyla ilgilidir. Bayram Köseoğlu’nun “Tefsir İlmi Açısından Sîbeveyh’in el-Kitâb’ı” isimli eseri ise el-Kitâb’ın tefsir ilmi bakımından önemini ve değerini ortaya koyan müstakil bir araştırmadır. Bu çalışmada Sîbeveyh’nin “el-Kitâb” isimli eserini tefsir kaynağı bakımından ele alan söz konusu eserin incelenmesi amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The SIBEVEYH'S EL-KITAB, 152 SS, ANKARA: FECR YAYINLARI, 2022, ISBN: 978-625-8304-14-5.
2023
Yazar:  
Özet:

Sîbeveyh Amr b. Osmân b. Kanber 180/796), Basra is one of the most important representatives of the language text. The work he has written "el-Kitab" is the benefit of becoming the first volume work of the Arabic grammar to date. This work was the first application book of language and grammar-related studies that were later made as the main source of all the concepts within the framework of the Arabic grammar. This work has also made a great contribution to the formation of both the Arabic grammar and to the systematization of the processes. There are a lot of works that are made in this framework. In addition, the Al-Kitab has been one of the main sources of the work of many interpretations, including philosophical interpretations, which have been written after him. The Qur’an says that the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an. The majority of the research on the El-Kitab is related to different topics of Arabic, such as language, text, gramer, nahiv. The book of the Holy Qur’an is the book of the Holy Qur’an, the book of the Holy Qur’an, the book of the Holy Qur’an, the book of the Holy Qur’an, the book of the Holy Qur’an. In this study, it is intended to study the work of Sîbeveyh called "el-Kitab" in terms of the source of interpretation.

Anahtar Kelimeler:

2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 634
Atıf : 1.506
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi