Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 1
Psödotümör Serebri; Tek Merkez Deneyimi
2019
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışma, psödotümör serebri tanısı konulan olgularımızın klinik, laboratuvar bulgularını ve tedavilerini geriye dönük olarak gözden geçirmek ve 2013 yılında Friedman ve ark. tarafından yeniden belirlenen tanı ölçütlerine göre hastaları yeniden tanımlayarak literatür ile karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır.  Gereç ve Yöntemler: Çocuk Nöroloji Kliniği’nde 40 psödotümör serebri tanılı hastalar klinik bulguları ve tedavileri yönünden geriye dönük olarak incelendi. Tanılar Modifiye Dandy kriterleri ve 2013 Friedman tanı ölçütlerine göre tekrar karşılaştırıldı.  Bulgular: Modifiye Dandy kriterlerine göre “kesin psödotümör serebri” tanısı alan 40 hastanın 2013 tanı kriterlerine göre tekrar sınıflandırıldığında 37’sinin tanısında değişiklik olmazken, üç hastanın “olası psödotümör serebri” grubuna kaydığı görüldü. Hastaların yaş ortalaması 11.15±3.32 yıl olup, %40’ı prepübertal, %60’ı pübertal dönemde idi. Yirmi sekiz hastaya (%70) birincil psödotümör serebri, 12 hastaya ise ikincil psödotümör serebri (%30) tanısı kondu. Baş ağrısı hastaların en sık başvuru şikayeti (%55)’di. Tüm hastaların medikal tedavi aldığı saptandı. Tedaviye yanıt vermeyen bir hastaya ise lumboperitoneal şant takıldığı tespit edildi.  Sonuç: Hastalarımızın belirti ve bulgularının literatür ile uyumlu olduğu görüldü. Birincil psödotümör serebrili hastalarımızın %53.5’nin obezite ile ilişkili olduğu, ikincil psödotümör serebri nedenleri açısından ise nedenlerin literatür ile benzeştiği ve çoğunun medikal tedaviye yanıt verdiği gözlendi. Eski ve yeni tanı ölçütlerinin kullanılmasının tanı ve tedavi açısından farklılık yaratmayacağı saptandı. 

Anahtar Kelimeler:

Psodotumor Brain: One-Center Experience
2019
Yazar:  
Özet:

Objective: Study to review clinical, laboratory findings and treatments of our phenomena diagnosed with psodotumor cerebrospinal and in 2013 Friedman and Ark. According to the diagnosis criteria re-defined, it is planned to compare patients with literature by re-defining.  In the Children's Neurology Clinic, 40 patients diagnosed with psodotumor brain were examined backward in terms of clinical findings and treatments. The diagnoses were re-compared according to the Modified Dandy criteria and the 2013 Friedman diagnosis criteria. Results: Modified Dandy criteria showed that 40 patients diagnosed with "clear psodotumor brain" were re-classed according to 2013 diagnostic criteria, while 37 patients diagnosed with no change, and three patients were transferred to the "eventual psodotumor brain" group. The average age of the patients was 11.15±3.32 years, 40% were pre-pubertal, 60% were in pubertal period. Twenty-eight patients (70%) were diagnosed with primary psodotumor brain, while 12 were diagnosed with secondary psodotumor brain (30%). Headache was the frequent application complaint of patients (55 per cent). All patients received medical treatment. A patient who did not respond to the treatment was diagnosed with lumboperitoneal shant.  The result: The signs and findings of our patients were found to be compatible with the literature. 53% of our brain patients with primary psodotumor. It was observed that 5 was associated with obesity, and in terms of secondary psodotumor brain causes, the causes were similar to literature and most responded to medical treatment. The use of the old and new diagnosis criteria will not make a difference in terms of diagnosis and treatment.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 891
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi