Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 3
MEME KANSERİ BİYOPSİ ve REZEKSİYON MATERYALLERİNDE HORMON RESEPTÖRLERİ (ER/PgR) ve HER2 DEĞERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
2020
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Meme kanseri tanısı almış olgularda, biyopsi ve rezeksiyon materyalleri arasındaki uyumun değerlendirilmesi ve tümör alt tipleri, östrojen reseptörü (ER), progesteron reseptörü (PgR) ve HER2 düzeylerine göre patolojik durumlarının karşılaştırılması ve sonuçların literatür eşliğinde irdelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı’nda Ocak 2013 ve Haziran 2019 tarihleri arasında malign tanı almış, meme biyopsi ve rezeksiyon materyalleri bulunan hastalara ait patoloji raporları incelendi. Her iki materyali de bölümümüzde bulunan 14 olgunun, hemotoksilen-eozin ve immünhistokimyasal ER, PgR ve HER2 preparatları arşivden çıkarılarak tekrar değerlendirildi. Sonuçlar arasındaki tutarlılıklar hesaplandı. Bulgular: Meme karsinomu tanısı alan olguların biyopsi ve rezeksiyon materyalleri arasındaki tümör derece uyumu % 78,5 olarak saptandı. Her iki materyal arasında skor tutarlılıkları ER ile % 100, PgR ile %92,8, HER2 % 78,5 olarak belirlendi. Moleküler alt tiplerdeki uyum ise % 88,9 olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamız kapsamındaki meme karsinomu vakalarına ait biyopsi ve rezeksiyon materyalleri arasında; tümör derecesi, ER/PgR ekspresyonu, HER2 skorları ve moleküler alt tipler bakımından yüksek oranda tutarlılık saptandı. Söz konusu yüksek tutarlılık oranına rağmen, tümörün tamamını temsil etme özelliğine sahip rezeksiyon materyallerinin, tedavi ve prognozda önemli bilgiler veren ER/PgR ve HER2 skorları bakımından değerlendirmelerinin hasta yönetimindeki başarıyı arttıracağı sonucuna varılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Hormone receptors (ER/PgR) and HER2 values in MEME cancer biopsy and resection materials
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: In cases diagnosed with breast cancer, the evaluation of the compatibility between biopsy and resection materials and the comparison of pathological conditions according to the levels of tumor subtypes, estrogen receptor (ER), progesterone receptor (PgR) and HER2 and the evaluation of the results accompanied by literature. Method and means: Patients with malignant diagnosis between January 2013 and June 2019 in the Medical Faculty of Medicine of Kırıkkale Medical Pathology Main Scientific Department, breast biopsy and resection materials were studied. Both materials were re-evaluated by removing from the archive the 14 elements found in our section, hemotoxylene-eosine and immune chemical ER, PgR and HER2 preparations. The consistency between the results was calculated. Results: The tumor degree consistency between the biopsy and resection materials of the phenomena diagnosed with breast cancer was found at 78.5%. The score consistency between both materials was determined by ER to 100, PgR to 92.8%, HER2 to 78,5%. The combination in molecular subtypes was 88.9%. Results: The biopsy and resection materials for cases of breast cancer within the scope of our study have found a high consistency in terms of tumor degree, ER/PgR expression, HER2 scores and molecular subtypes. Despite the high consistency rate, it has been concluded that the recession materials that represent the entire tumor, their evaluations in terms of ER/PgR and HER2 scores, which provide important information in treatment and prognosis, will increase the success in patient management.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.217
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi