Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 3
Postmenopozal Kadınlarda Obesite ve Kardiyovasküler Risk İlişkisi
2019
Dergi:  
Konuralp Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between obesity and cardiovascular risk in postmenopausal women.             Methods: The study included 43 postmenopausal women who were admitted to Dicle University Medical School Family Medicine Outpatient Clinic in 2011. Body mass index (BMI), waist and hip circumferences, body fat mass and percentage, 24-hour arterial tension measurements, homocysteine (Hcy) level, vitamin B12 level, and Framingham risk score (FRS) were compared between obese (BMI>30 kg/m²) and non-obese (BMI≤30 kg/m²) patients.             Results: The patients included 24 (55.8%) obese and 19 (44.2%) non-obese patients. Abdominal obesity was seen in 29 (67.4%) and truncal obesity in 33 (76.7%) participants. Family history of cardiac disease was seen in 25 (58.1%) women, most of whom were obese. Based on FRS, moderate cardiovascular risk was assessed in 21.6%, but none of the participants were at high risk. FRS was higher in patients with Hcy levels of ≥15 µmol/L. In addition, the Hcy values increased with age and there was a negative correlation between Hcy levels and vitamin B12 status (r=-0.322, p=0.035).             Conclusion: The results of this study indicate that age- and gender-dependent differences must be taken into consideration for cardiovascular risk assessments and postmenopausal women should be informed about obesity and hypertension in order to improve their quality of life. Özet             Amaç: Bu çalışmada postmenopozal kadınlarda obesite ve kardiyovasküler risk ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.             Gereç-Yöntem: çalışmaya Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğine 2011 yılında başvuran 43 postmenopozal kadın dahil edilmiştir. Beden kitle indeksi (BKİ), bel ve kalça çevresi, vücut yağ kitle ve yüzdesi, 24-saatlik kan basıncı ölçümleri, homosistein (Hcy) düzeyi, vitamin B12 düzeyi ve Framingham risk skorlaması (FRS)  obez olan (BKİ>30 kg/m²) ve obez olmayan (BKİ≤30 kg/m²) kadınlarda ölçülerek karşılaştırılmıştır. Bulgular: Kadınların 24’ü (%55.8) obez ve 19’u (%44.2) non-obezdi. Abdominal obezite 29 (%67.4), trunkal obezite 33 (%76.7) hastada mevcuttu. Kardiyak hastalık aile öyküsü, çoğu obez olan 25 (%58.1) kadında tespit edildi. FRS’ye göre orta düzeyde  kardiyovasküler risk %21.6 oranında saptanırken hiçbir kadın yüksek risk grubunda değildi. FRS, Hcy seviyesi ≥15 µmol/L olan kadınlarda daha yüksekti. Hcy seviyesi yaşla artmaktaydı ve Hcy ile vitamin B12 arasında negative korelasyon mevcuttu (r=-0.322, p=0.035). Sonuç: Bu çalışma kardiyovasküler risk değerlendirmesine yaş ve cinsiyete bağlı farklılıkların göz önünde bulundurulması ve postmenopozal kadınların, yaşam kalitelerini arttırmak için obezite ve hipertansiyon konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Obezite, Homosistein, Vitamin B12, Kan basıncı Monitorizasyonu, Framingham Risk Skorlaması.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Obesity and Cardiovascular Risk In Postmenopausal Women
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Konuralp Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 769
Atıf : 1.211
2023 Impact/Etki : 0.006
Konuralp Tıp Dergisi