Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 5
A Study of Henrik Ibsen’s The Lady from the Sea from the Perspective of Ecofeminism
2023
Dergi:  
Litera: Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Growing out of an academic and activist sensitivity towards the analogous exploitation of nature and women, ecofeminism has gained widespread recognition and popularity across disciplines since the last decades of the 20th century. Condemnation of dualistic constructions, fostering the violation of the rights of women and nature is the central argument put forward by ecofeminism which is unwaveringly committed to revealing the anthropocentric and patriarchal ideologies as conjoint systems of oppression and subjugation. A link to ecofeminism can be found in Henrik Ibsen’s play, The Lady from the Sea (1888). Accordingly, the sea plays a key role in governing the lives of individuals like how the central character, Ellida’s social alienation from the people around her is juxtaposed with her physical and psychological intimacy with the sea. This study is anchored on elucidating Ibsen’s play from an ecofeminist viewpoint by drawing together Ellida’s patriarchal oppression in her marriage with the brutal exploitation of nature, squandered by humans whose anthropocentric misconceptions and consumerist concerns disallow them to perceive nature as a living organism. An ecofeminist approach to The Lady from the Sea will provide a better insight into the play’s consolidation of the gender issue with environmental deterioration as two inextricably linked problems.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Litera: Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 73
2023 Impact/Etki : 0.06
Litera: Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi