Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
MELANOSİTİK LEZYONLARDA FLORESAN İN-SİTU HİBRİDİZASYON (FISH) YÖNTEMİNİN KULLANIMI
2022
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dermatopatoloji pratiğinin önemli bir bölümünü oluşturan melanositik proliferasyonlar banal nevüsten melanoma kadar değişen geniş bir lezyon grubunu kapsamaktadır. Bu lezyonların bir kısmında benign ve malign ayrımı histopatolojik bulgular ile kolayca yapılırken, bir grup lezyonda ise net histopatolojik tanı verilememektedir. Son zamanlarda, bu grubu oluşturan lezyonların ayırıcı tanısında ve klinik davranışının tahmininde yardımcı bir moleküler test olarak floresan in-situ hibridizasyon (FISH) yönteminin kullanımı ile ilgili çok sayıda çalışma yayınlanmıştır. Özellikle geniş bir prob setini (6p25, 6q23, 8q24, 9p21, 11q13) içeren FISH testi kullanımının yüksek oranda duyarlılık ve özgüllük ile ayırıcı tanıda yardımcı olabileceği ve FISH testi sonuçlarının prognoz hakkında bilgi verebileceğine dair sonuçlar elde edilmiştir. Ancak, yanlış negatif ve yanlış pozitif FISH sonuçları göz önünde bulundurularak sonuçların mutlaka histopatolojik bulgular eşliğinde değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu derlemede, FISH yöntemini farklı melanositik lezyon alt gruplarında, farklı kriterler ile değerlendiren çalışmalar özetlenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Use Of Fluorescence In-situ Hybridization (fish) In Melanocytic Lesions
2022
Yazar:  
Özet:

The melanocytic proliferations including a wide of various lesions from melanocytic nevi to melanoma comprise one of the major groups of daily dermatopathology pratic. While a part of these lesions can be easily distinguished whether they are benign or malign, a group of lesions cannot be diagnosed exactly with only histopathologic features. In recent years, many research has been published about using of fluorescence in-situ hybridization (FISH) for differential diagnosis and to predict the clinical behaviour of these ambiguous lesions. The results have been showed that using of FISH test including a prob set (6p25, 6q23, 8q24, 9p21, 11q13) can be an ancillary molecular test to diagnose with high sensitivity and specificity, and the FISH results can provide prognostic information. However, FISH results should be evaluated with histopathologic findings due to high rates of false negativity or false positivity of the test. In the current review, the research investigating FISH method in different melanocytic lesion subgroups with different evaluation criteria will be summarized.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 529
Atıf : 1.379
2023 Impact/Etki : 0.024
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi