Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 18
 İndirme 4
KİMYASAL GÜBRE TÜKETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: BURSA İLİ ÖRNEĞİ
2020
Dergi:  
Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Bursa’da 2008 ile 2016 yılları arasında kullanılan kimyasal gübre türleri yapılarına göre sınıflandırılarak yıllık miktarları ve ilçelere göre kullanım miktarları hesaplanmıştır. İlçelerde kullanılan gübre türleri Coğrafi Bilgi Sistemi ile haritalandırılarak tarımsal ürün çeşitleri ile gübre türleri arasındaki istatistiksel ilişkiler korelasyon ve regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bursa’da nüfus ve ihracatın artması nedeniyle tarımsal üretim ile birlikte gübre kullanımı artmıştır. Azot içeren gübrelerin diğer gübre grupları arasında en yüksek kullanıma sahip olduğu belirlenmiştir. Azotlu (maksimum 82,47 kg/ha- Karacabey), azot, fosfor ve potasyumlu (maksimum 31,59 kg/ha-Karacabey), kalsiyum nitratlı (maksimum 8,1 kg/ha-Yenişehir) ve azot ve fosforlu (maksimum 58,45 kg/ha-Yenişehir) gübrelerin kullanımı en çok Karacabey, Yenişehir, Mustafakemalpaşa ve İnegöl’de bulunmuştur. Triple Süper Fosfat (TSP) (maksimum 12,5 kg/ha-Gürsu) ve Zn’li (maksimum 26,84 kg/ha-Gemlik) gübreler Gürsu, Orhangazi, Mudanya, Gemlik ve İznik’te daha fazla kullanılmıştır. En yüksek korelasyon (r2) değerleri azot, fosfor ve potasyumlu gübreler ile tarla bitkileri ve sebze üretimi arasında (0,423-0,788) bulunmuştur. Ayrıca, azotlu, azotlu ve fosforlu ve azot, fosfor ve potasyumlu gübrelerin bitkisel üretim ile pozitif ilişkili ve üretimde etkili olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma yayılı kirlilik kaynağı olan tarımsal gübre kullanımının il bazındaki dağılımının belirlenebilmesi ve kirliliğin azaltılması için yapılabilecek gübre yönetimi çalışmalarına bilgi sağlaması açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Examples of Examples of Examples of Examples of Examples of Examples of Examples
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the chemical fertilizer types used in Bursa between 2008 and 2016 were classified according to their structures and calculated the annual amounts and use amounts according to the districts. Species of fertilizer used in the districts are maped with the Geographic Information System and the statistical relations between the agricultural product varieties and the fertilizer varieties are evaluated by correlation and regression analysis. In Bursa, due to the increase in population and exports, the use of fertilizer has increased along with agricultural production. It has been determined that nitrogen-containing fertilizers have the highest use among other fertilizer groups. The use of nitrogen (maximum 82.47 kg/ha- Karacabey), nitrogen, phosphorus and potassium (maximum 31,59 kg/ha-Karacabey), calcium nitrate (maximum 8.1 kg/ha-Yenişehir) and nitrogen and phosphorus (maximum 58.45 kg/ha-Yenişehir) fertilizers was most found in Karacabey, Yenişehir, Mustafakemalpaşa and Inegöl. Triple Super Phosphate (TSP) (maximum 12.5 kg/ha-Gürsu) and Zn (maximum 26.84 kg/ha-Gemlik) fertilizers have been used more in Gürsu, Orhangazi, Mudanya, Gemlik and Iznik. The highest correlation values (r2) were found between nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers and field plants and vegetable production (0,423-0,788). Also, nitrogen, nitrogen and phosphorus and nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers have been found to be positively related to plant production and effective in production. This study is important in order to determine the distribution of agricultural fertilizer use, which is a spread source of pollution, and to provide information on the fertilizer management work that can be done to reduce pollution.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.004
Atıf : 2.953
2023 Impact/Etki : 0.114
Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering