Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 24
 İndirme 2
Endotoksemi Şekillendirilmiş Ratlarda Marbofloksasin, Diklofenak Sodyum ve Metilprednizolonun Serum Biyokimyasal Değerler Üzerine Etkisi
2021
Dergi:  
Van Veterinary Journal
Yazar:  
Özet:

Escherichia coli'den türetilen lipopolisakkarit (LPS), sepsis ve septik şok için bir model olarak yaygın olarak kullanılmıştır. Çalışmamızda LPS ile deneysel endotoksemi oluşturulan ratlarda, marbofloksasin, diklofenak sodyum, metilprednizolon kullanılarak, bu ilaçların organ yetmezliğinin indirekt belirteçleri olan alkalen fosfotaz (ALP), alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), gama glutamil transferaz (GGT), kan üre azot (BUN), kreatinin değerleri üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma için gerekli 186 adet rat, 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubundan 0. saatte kan örnekleri alındı. Ratlarda endotoksemi oluşturmak amacı ile intraperitoneal (IP) yolla LPS (4mg/rat) uygulandı. Gelişen endotoksemiyi tedavi etmek için marbofloksasin IP yolla 100 mg/kg, diklofenak sodyum IP yolla 10 mg/kg, metilprednizolon IP yolla 10 mg/kg dozunda uygulandı. Daha sonra 1, 2, 4, 8, 12 ve 24. saatlerde tiyopental anestezisi altında kan örnekleri alınarak biyokimyasal değerler ölçüldü. Çalışmada serum ALP, ALT, AST, GGT, BUN ve kreatinin düzeylerinin LPS uygulaması ile arttığı (P<0.05) ve sepsiste beklenilen etkinin şekillendiği tespit edildi. Sepsis tedavisinde, metilprednizolon dışında diğer ilaçların tek başlarına kullanılamayacağı ancak kombine uygulamanın tercih edilebileceği sonucuna ulaşıldı.

Anahtar Kelimeler:

The Effect of Marbofloxacin, Diklofenac Sodium and Methylprednisolone on Serum Biochemical Values
2021
Yazar:  
Özet:

Lipopolysaccharide derived from Escherichia coli (LPS) is widely used as a model for sepsis and septic shock. Our study aimed at evaluating the effects on the values of alkaline phosphotase (ALP), which are indirect indicators of organ insufficiency, using marbofloxacin, diclofenac sodium, methylprednisolone, in rats created experimental endotoxemia with LPS, aspartate aminotransferase (AST), gamma glutamil transferase (GGT), blood uric nitrogen (BUN), and creatine. 186 rates needed for the work were divided into 5 groups. Blood samples were taken from the control group within 0 hours. LPS (4mg/rat) was applied intraperitoneal (IP) for the purpose of creating endotoxemia in rats. For the treatment of advanced endotoxemia, marbofloxacin was administered in dose of 100 mg/kg by IP, diclofenac by 10 mg/kg by IP, methylprednisolone by IP in dose of 10 mg/kg by IP. The biochemical values were then measured by taking blood samples under tiopental anesthesia in 1, 2, 4, 8, 12 and 24 hours. The study found that the levels of serum ALP, ALT, AST, GGT, BUN and creatine increased with the application of LPS (P<0.05) and the expected effect in sepsis was formed. In the treatment of sepsis, the conclusion was that other medications except methylprednisolone could not be used alone but combined administration could be preferred.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Marbofloxacin, Diclofenac Sodium and Methylprednisolone On Serum Biochemical Values In Endotoxemia-shaped Rats
2021
Yazar:  
Özet:

Escherichia coli-derived lipopolysaccharide (LPS) has been used extensively as a model for septic shock and sepsis. In our study, it was aimed to induce experimental endotoxemia in rats by using LPS and the effects of marbofloxacin, diclofenac sodium and methylprednisolone on alkaline phosphatase (ALP), alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), gamma glutamyl transferase (GGT), blood urea nitrogen (BUN), creatinine, which are indirect indicators of organ insufficiency, were assessed. 186 rats were divided into 5 groups. Blood samples were obtained from control group at 0 h. To shape endotoxemia, LPS was administered at a dose of 4 mg/rat via intraperitonally (IP). Marbofloxacin (100 mg/kg, IP), diclofenac sodium (10 mg/kg, IP) and metylprednisolone (10 mg/kg, IP) were administered at dosage for the treatment of developing endotoxemia. Blood samples were collected under thiopental anesthesia at 1, 2, 4, 8, 12 and 24 h. They were analyzed biochemical levels. In the study, it was determined that serum ALP, ALT, AST, GGT,BUN and creatinine levels increased with LPS application (P<0.05) and the expected effect in sepsis was formed. As a result, LPS administration caused sepsis and it had several effects observed in the kidney and liver. It was concluded that in the treatment of sepsis, drugs other than methylprednisolone cannot be used alone, but combined application can be preferred.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Van Veterinary Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 172
Atıf : 29
2023 Impact/Etki : 0.104
Van Veterinary Journal