Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
Gastrointestinal Sistemin Çoklu Primer Tümörleri: Altı Yıllık Sonuçlarımız
2021
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çoklu primer tümörler (ÇPT) eş zamanlı ya da farklı zamanda aynı ya da farklı organlarda gelişen tümörlerdir. Senkron ve metakron tümör olarak iki gruba ayrılmaktadırlar. Genetik instabilite, gen mutasyonu, immün yetmezlik, kemoterapi, radyoterapi ve hedef tedavileri ile yaşam süresinin uzaması ikinci primer tümör gelişimini artıran nedenler arasında sayılmaktadır. Çalışmamızda gastrointestinal sistem (GİS) tümörleri ile birliktelik gösteren ÇPT’li olguları klinikopatolojik özellikleriyle birlikte sunmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza 2014-2019 yılları arasında hastanemiz GİS konseylerinde tartışılan primer tümör tanısı almış olgular içinden ÇPT kriterleri taşıyan olgular dahil edildi. Bulgular: ÇPT tanılı 162 olgu (%4,7) saptandı. Olguların 52’si senkron, 110’u metakron tümör grubundaydı. Her iki grupta olguların çoğu erkekti (%59,9). Erkeklerde en sık izlenen çoklu primer tümör grubu sol kolon-prostat ve rektum-sağ kolon iken, kadınlarda mide-meme ve sol kolon-memeydi. Senkron ve metakron tümör grubunda GİS tümörlerine eşlik eden ikinci primer tümörler GİS ve ürogenital sisteme aitti. Sağkalım oranları metakron tümörlü olgularda senkron tümörlü olgulara göre daha düşük saptandı, ancak aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. GİS malignitesi mide kaynaklı olgularda sağkalım oranı, diğer GİS malignitesi olan olgularla karşılaştırıldığında daha düşüktü ve istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: GİS tümörleri açısından erkeklerde prostat ve kolon, kadınlarda ise meme tümörleri ÇPT gelişimi için risk faktörü olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Multiple primary tumors of the gastrointestinal system: our six-year results
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Multi-primary tumors are tumors that develop simultaneously or at different times in the same or different organs. They are divided into two groups as synchronous and metacronous tumors. Genetic instability, genetic mutation, immune insufficiency, chemotherapy, radiotherapy and target therapies and extension of life are among the causes that increase the development of the second primary tumor. In our study, we intended to present the symptoms of CPT associated with gastrointestinal system (GIS) tumors along with their clinic pathological characteristics. Method: Our study included facts carrying the CPT criteria from the primary tumor diagnosis discussed in our hospital’s GIS councils between 2014-2019. Results: CPT identified 162 cases (4.7%) were identified. 52 of the cases were synchronic and 110 were metacronic tumor groups. Most of the incidents in both groups were male (59.9%). The most frequently observed multi-primary tumor group in men was the left colon-prostat and rectum-right colon, while in women the abdominal and left colon-right colon. The second primary tumors accompanied by GIS tumors in the synchronous and metacronic tumor group belonged to the GIS and urogenital system. The survival rates were found lower in metacronic tumor cases than in synchronic tumor cases, but the difference between them was not statistically meaningful. The survival rate of malignity in the stomach causes was lower compared to the other malignity events and was statistically meaningful. In terms of GIS tumors, prostate and colon in men and breast tumors in women can be a risk factor for the development of CTP.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni