Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
Resmi Bir Ortaokulda DEMATEL Yöntemi ile Strateji Haritası Oluşturulması
2021
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Stratejik planlama, kurumların istedikleri sonuca ulaşmak için kendi gelecekleri ile ilgili hayata geçirilebilir çalışmaların neler olduğuna karar verme sürecidir. Her okulun katılımcı yöntemlerle vizyonunu oluşturması ve vizyonuna uygun olarak stratejik amaçlarını belirlemesi çok önemlidir. Ancak daha da önemli olan, stratejilerin eyleme dönüştürülmesidir. Belirledikleri stratejileri eyleme dönüştürme konusunda, hem kâr amaçlı kurumlar, hem de kâr amacı olmayan kamu kurumları çeşitli zorluklar yaşamaktadırlar. Stratejik iletişim eksikliği nedeniyle çalışanların, kurum stratejilerinden yeterince haberdar olamaması, planların eyleme geçememesine yol açmaktadır. Strateji haritaları, belirlenen stratejilerin kurum geneline yayılmasını sağlayan güçlü iletişim araçlarıdır. Bu araştırmada resmi bir ortaokulun strateji haritasının katılımcı yöntemlerle oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışma, eylem araştırması modeline göre desenlenmiş olup resmi bir ortaokulda yürütülmüştür. Araştırmacı ile birlikte araştırmanın yürütüldüğü okulda görev yapan yönetici ve öğretmenlerden oluşan 9 kişilik ekip, araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde anketlerden, araştırmacı günlüğünden, MEB 2019-2023 stratejik planından ve DEMATEL formlarından yararlanılmıştır. Açık uçlu anketlerden, araştırmacı günlüğünden ve MEB 2019-2023 stratejik planından elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. DEMATEL formları ile toplanan veriler ise MS Excel programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda okulun misyon, vizyon, temel değerleri oluşturulmuş; 2019-2023 dönemi için 13 adet stratejik amaç belirlenmiştir. Stratejik amaçlar arasındaki neden sonuç ilişkileri belirlenerek okulun strateji haritası oluşturulmuştur. Araştırma bulguları doğrultusunda araştırmacılara, uygulayıcılara ve MEB’e yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.240
2023 Impact/Etki : 0.187
Quarter
Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q3
121/239

Turkish Studies Educational Sciences